Uenighed i Kerteminde: Stort flertal vedtog havneplan

Et flertal i byrådet i Kerteminde vedtog torsdag aften en ny havneplan, der skal lave byggeri og havnepromenade langs havnen.

Opdateret 19.30: Med 18 stemmer for og syv imod blev den nye havneplan i Kerteminde vedtaget på dagens byrådsmøde.

-------------------------------------------

Bevaringsforeningen i Kerteminde er bange for, at havneplanen gør, at havnen bliver plastret til med boligbyggeri.

- Det man laver i den her plan er nogle høje bygninger, som virkelig bliver en mur ud mod havnen i stedet for en overgang, siger Karin Meisl, der er formand for Bevaringsforeningen.

Den bekymring deler Leif Hansen og Lars Jørgensen. De bor ved Strandkilen, hvor der indtil videre skal bygges i mindst to en halv etager. De kalder byggeriet for grædemuren.

- Fordi det er til at græde over, at man bygger en mur i stedet for at binde havn og by sammen. Så bygger man nu en mur op, der adskiller, siger Leif Hansen.

Og de er nervøse for den videre udvikling, når der skal bygges:

- Når man siger to en halv etager, så ved man ikke, om det bliver tre en halv etager. Det at man skal sælge nogle ting til en bygherre. Jamen bygherren siger, jeg har ikke råd til kun to en halv, jeg vil op i tre en halv for at det hænger sammen. Vi kan se det samme i Svendborg, siger Lars Jørgensen.

Vil gerne have byggeriet
I Vestergade holder Steen Sørensen til i sin forretning. Han frygter ikke byggeriet. Tværtimod:

- Vi vil gerne have flere kunder, vi vil gerne have flere skatteydere. Vi vil gerne have, at der sker noget på havnen. Den har ligget i mange år efterhånden, siden man fjernede de gamle siloer, og bare ligget, siger han.

Leif Hansen og Lars Jørgensen afviser, at de er nogle sure mænd, der brokker sig over et byggeri, der kommer til at skygge for deres udsigt.

- Hvis vi var nogle gamle, sure mænd, så ville vi jo bare tørre øjnene og sige, hurra, vores udsigt er ikke ødelagt. Vi tænker på byen, og det har vi gjort hele tiden, siger Leif Hansen.

Steen Sørensen mener ikke, modstanderne af byggeriet på havnen er saglige i deres kritik.

- Det er som om, at fordi jeg er for et byggeri på havnen, så vil jeg have noget, der er grimt, og det har jeg bestemt ingen ønsker om, for jeg lever netop af, at vi har det gamle købstadsmiljø, der er. Og det behøver ikke at være grimt, det man bygger, siger Steen Sørensen.

Han savner, at modstanderne af ændringerne kommer med deres bud på, hvad de så ønsker ved og på havnen.

- Den skal planlægges til at kunne indeholde de events som byen faktisk er i pladsproblemer med. Det kunne være Kirsebærfestivalen, det kunne også være forskellige markedsdage og andre ting, siger Thomas Hillerup, der er bestyrelsesmedlem i Bevaringsforeningen i Kerteminde.

- Det stykke vi har lige her ovre, det kunne sagtens hænge sammen med Renæssancehavnen. det kunne også sagtens hænge sammen med den promenade, man  gerne vil lave hele vejen forbi Fjord&Bælt centret, siger Lars Jørgensen.

De uenige er enige om en ting
Et sted kan de uenige kertemindere dog mødes, for der er et spøgsmål, der rejser sig på begge sider.

- Nu er der et flertal, men hvor længe er der det? Der er valg til november. Der var 23, der stod bag et rådhus. Der har været mange, der har haft meget travlt med at løbe meget stærkt ud af det lokale, siger Steen Sørensen.

Oversigt

    Oversigt