Ulovlig støtte: Arena Fyn fik 8,5 millioner kroner af Odense

Ny sag, der alt for tydelig viser særbehandling af Odense Sport & Event, mener kommunalforsker Roger Buch. Flere sager på vej.

Først var der Paul Simon & Sting-koncerten, hvor Odense gav 4,5 millioner kroner i sponsorstøtte og underskudsgaranti uden at have styr på, hvad man fik i stedet for.

Så var der robotmessen, Robobusiness Europe, hvor Odense Kommune udbetalte 1,2 millioner kroner lige ned i hullet på et konkursbo for et par messer, der skulle have været afholdt i 2017 og 2018.

Og nu er en ny dum sag dukket op på kommunens bord.

Ifølge kommunens eget advokatfirma, Horten, har Odense Kommune tilsyneladende ydet en ulovlig eller delvist ulovlig støtte på 8,5 millioner kroner til driften af Arena Fyn, der er ejet af Odense Sport & Event fra 2013 til 2017.

Det er dog en sag, som kommunen selv har opdaget i en gennemgang af sine sponsor- og eventkontrakter, og borgmesterforvaltningen gik mandag aktivt ud til medierne for at fortælle om sagen.

Undersøgelsen er iværksat af stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen efter blandt andet en kritisk rapport om Odense & Co. og efter, at Statsforvaltningen udtalte sig kritisk om kommunens sponsorkontrakter med Tinderbox.

quote Den følger et mønster, vi også ser andre steder i landet, hvor man giver de store superliga-klubbers ejere særbehandling. Jeg tror ikke på, at Odense Kommune ser de penge igen

Roger Buch, Kommunalforsker

Da Arena Fyn blev bygget i 2007 indgik Odense Kommune og Fyns Amt en femårig aftale med Odense Sport & Event.

Balance i driften

Odense Kommune betalte 2,5 millioner kroner om året i grundleje og fik desuden ret til at benytte Arena Fyn 32 procent af tiden, så arenaen kunne få balance i sine indtægter og udgifter i opstartsårene.

Da aftalen udløb, henvendte Odense Sport & Event sig til Odense Kommune i december 2012 for at forlænge den fem-årige aftale om grundlejebetaling for Arena Fyn.

Odense Kommune udnyttede efter deres oplevelse ikke sin brugsret til arenaen i et omfang, der kunne skabe balance mellem udgifter til driften og de indtægter, der opnås ved arrangementer.

Virksomheden ønskede en forlængelse af grundlejebetaling på 2,5 millioner kroner per år i minimum fem år.

Der blev herefter lavet en en tillægsaftale, der omfattede en årlig grundleje for brug af Arena Fyn på 1,7 millioner kroner i årene 2013 til 2017 og et sponsorat af fodboldklubben OB på 800.000 kroner om året.

Odense Kommunes advokat fra Advokatfirmaet Horten vurderer nu, at Odense Kommune ikke var forpligtet til at betale Odense Sport & Event, og at der derfor er tale om støtte, der kan være helt eller delvis ulovlig.

Kommunalforsker Roger Buch mener, at den nye sag ligger helt på linje med den tidligere sag om støtte til Simon & Sting-koncerten.

Særbehandling

- Den følger et mønster, vi også ser andre steder i landet, hvor man giver de store superliga-klubbers ejere særbehandling. Jeg tror ikke på, at Odense Kommune ser de penge igen, selv om kommunens advokatfirma nævner det som en mulighed, siger Roger Buch til TV 2/FYN.

Han mener ikke, at kommunens embedsmænd kan være i tvivl om reglerne.

- De er klokkeklare på det her område, siger Roger Buch.

Ifølge stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen vil kommunen nu tage kontakt til Odense Sport & Event for at få en afklaring på de penge, som virksomheden formentlig har fået uretmæssigt. Det kan være ved tilbagebetaling, en ny aftale eller en afgørelse ved EU-myndighederne.

Kromann Reumert vil nu vurdere, om der under forløbet er tilsidesat generelle forvaltningsretlige regler eller kommunalretlige regler.

Ifølge Stefan Birkebjerg Andersen har gennemgangen af kommunens event- og sponsor-kontrakter afsløret endnu et par sager, som Odenses politikere vil blive orienteret om.

- Der er dog tale om fodfejl og betydeligt mindre sager, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

Se interview med Stefan Birkebjerg Andersen
Arena Fyns ejer Odense Sport og Event har formentlig fået ulovlig støtte fra Odense Kommune - det fortæller kommunen nu her til aften.

 

Oversigt

    Oversigt