Ulovligt: Ambulancereddere får mundkurv på

Redderne i det Falck-ejede Responce må ikke udtale sig negativt om ambulancedriften i Region Syddanmark, siger ledelsen. Et lovbrud, mener professor.

Ledelsen i det Falck-ejede Responce indskærper over for deres reddere i Region Syddanmark, at de ikke må udtale sig negativt om ambulancedriften i regionen. Et lovbrud, lyder det fra professor i erhvervsforvaltningsret. Det skriver Ekstra Bladet fredag på baggrund af en intern mail.

Avisen har gennem flere artikler sat fokus på ambulancedækningen herhjemme, og det er tydeligvis ikke noget, Responce ønsker, at deres ansatte skal bidrage til.

- Præcis, som I tidligere har kendt det, ligger der en politik omkring brugen af FB (Facebook, red.) i relation til vores arbejde. Jeg vil gerne bede jer om, at vi her fra 2017 respekterer denne politik. Det vil sige, at I ikke ligger diverse opslag op på FB omhandlede ambulancetjenesten, blandt andet, når I er på vagt. Ligeledes vil jeg gerne bede jer om at respektere, at I ikke ytrer jer negativt omkring alt, hvad der vedrører ambulancetjenesten i Region Syddanmark. Sådan skriver Lars Thykjær Pedersen, ambulancechef for Responce, i en intern mail fra 2. januar, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. 

Professor: Det er ulovligt

Særligt udmeldingen om, at de ansatte ikke må ytre sig negativt, 'omkring alt, hvad der vedrører ambulancetjenesten i Region Syddanmark,' er problematisk, lyder det fra Sten Schaumburg-Müller, professor i erhvervsforvaltningsret ved Syddansk Universitet.

- Det er min klare vurdering, at det her er ulovligt. Man må ikke begrænse medarbejdernes ytringsfrihed så generelt, at de slet ikke må ytre sig omkring ambulancedriften i Region Syddanmark. Der er afgørelser, der viser, at når man taler om ansatte i private virksomheder, der udfører arbejde for det offentlige, så gælder der i vidt omfang samme regler om ytringsfrihed som for offentligt ansatte, siger han.

Dog skal redderne overholde deres tavshedspligt, ligesom de skal udtale sig sobert og ordentligt, når de gør det. Falck kan ligeledes kræve, at medarbejderne ikke bruger Facebook i arbejdstiden, uddyber Sten Schaumburg-Müller.

Ambulancechef: Det var ikke meningen

Og mailen var kun møntet på reddernes brug af Facebook, dog også uden for arbejdstiden, hævder mailens afsender, Lars Thykjær Pedersen.

- Det var ikke meningen, at det skulle forstås sådan, at de ikke måtte ytre sig overhovedet. Vi vil bare ikke have, de skriver på Facebook. Det plejer at være sådan, at hvis en medarbejder vil udtale sig til pressen, så bliver det en individuel vurdering. Der er nogle gange, vi har sagt ja til det, og der er også nogle gange, vi har sagt, at det synes vi, de skal overveje en ekstra gang. Det er vigtigt for os, at de udtaler sig faktuelt korrekt, men de må gerne ytre sig generelt om sundhedsvæsenet. Det har vi intet problem med.

Ambulancechefen anerkender dog ikke, at dele af den udsendte mail kan være ulovlig, eller at ansatte i private firmaer, der udfører arbejde for skattekroner, har større grad af ytringsfrihed end i andre private virksomheder.

 - Jeg synes ikke, man som ansat har større ret til til at ytre sig end i andre private virksomheder. Jeg synes, det er ret og rimeligt, at hvis man er ansat i Falck eller Responce, og gerne vil ytre sig, så vender man det med ledelsen inden. Vi har nogle medarbejdere, der er konfliktsøgende, og det synes jeg, det her understreger, når man sådan farer til Ekstra Bladet i stedet for at vende det med ledelsen. Det er typisk en konfliktsøgende medarbejder. Og dem har vi også nogle af, siger Lars Thykjær Pedersen.

Responce har siden 2015 været ejet af Falck og står for drift af ambulancer og akutbiler i dele af Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Oversigt

    Oversigt