Undersøgelse dumper luft på supersygehuse

En ny rapport viser, at ventilationen i de nye supersygehuse, som det i Odense, heller ikke lever op til standarden.

Ventilationen på et sygehus kan være altafgørende for risikoen for infektioner under en operation.

I går kunne vi her på TV 2/FYN fortælle, at der er problemer med ventilationssystemet på plastikkirurgisk afdeling på OUH. Her arbejdes med operationer, hvor der bruges et brændeinstrument til at skære i hud og kød, og et sugeinstrument til at fjerne røg og lugt.

I en rapport fra arbejdstilsynet, som TV 2/FYN har fået aktindsigt i, fremgår det, at ventilationssystemet, som skal suge røgen væk via instrumentet, ikke er godt nok.

Nu viser en ny rapport, at ventilationen i de nye supersygehuse, som blandt andet skal bygges i Odense og Aabenraa, tilsyneladende heller ikke lever op til standarden.

Det skriver DR Syd.

Konklusionen i rapporten lyder, at ventilationssystemet LAF er mere hygiejnisk og bruger mindre energi, end ventilationssystemet TAF, som de nye supersygehuse i stor stil har satset på.

Oven på de resultater bør regionen genoverveje valget af ventilationssystemer på sygehusene, mener overlæge og forskningsleder på Odense Universitetshospital, Søren Overgaard.

- Studierne er lavet på nogle af de nyeste operationsstuer, vi har i Danmark. Alligevel har hygiejnen ikke været tilstrækkelig på stuerne med TAF-systemer, siger han til DR Syd.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke kan tage stilling til, om man skal anbefale det ene ventilationssystem frem for det andet på baggrund af den nye undersøgelse. Der skal mere forskning til, lyder det.

Rapporten er finansieret af Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram Elforsk og udarbejdet i et samarbejde med blandt andet Sygehus Sønderjylland og Odense Universitetshospital.

 

Oversigt

    Oversigt