Ung fynbo skaber håb mod invaliderende hudsmerter

28-årig fynsk forsker får talentpris og en halv million oveni som ekstra bevilling til international konference

Den 28-årige famaceut Tore Bjerregaard Stage modtager i dag Sapere Aude - DFF-forskertalentprisen. Prisen får han for sit projekt: Kan variation i gener forudsige alvorlige smerterelaterede bivirkninger ved brug af kræftlægemidlet paclitaxel?

Med prisen følger en ekstra bevilling på 499.392 kroner, som giver ham mulighed for at invitere forskere fra hele verden til en international konference inden for området i 2018.

Tore Bjerregaard Stage

Tore Bjerregaard Stages prisbelønnede forskningsprojekt handler om Paclitaxel, der bl.a. bruges mod kræft i æggestokkene. Lægemidlet har som bivirkning såkaldt perifer neuropat, der kan være stærkt invaliderende og vise sig som stærke smerter i huden.

Lavere dosis kan være fatal
– Det eneste lægerne kan gøre ved bivirkningerne er at nedsætte den mængde Paclitaxel, som gives til patienterne for at undgå bivirkningen, fortæller Tore Bjerregaard Stage og fortsætter: 

- Det er problematisk, da vi ved, at en lavere dosis er lig med lavere sandsynlighed for overlevelse, 

Den unge forsker vil undersøge, om nogle patienter kan være disponeret for denne bivirkning fra naturens side. Samtidig vil han forsøge at finde en forklaring på, hvorfor bivirkningen opstår samt måske få nye ideer til, hvordan de kan behandles.

Kan hjælpe mange kræftsyge
Tore Bjerregaard Stages forskning kan potentielt få betydning for en lang række lægemidler med tilsvarende bivirkninger.

- Der er mange perspektiver, bl.a. vil vi kunne undersøge andre lægemidler og mekanismen bag disse smerter med de cellemodeller, som skal bruges i projektet. Det kan give vigtig information, som måske med tiden kan bruges til at udvikle lægemidler til at behandle disse smerter, forklarer han.

Tore Bjerregaard Stage er tilknyttet Klinisk farmakologi på Institut for Sundhedstjenesteforskning ved SDU, hvor han også er uddannet som en af de første på uddannelsen. Han forsvarer i øvrigt sin ph.d.  samme sted på fredag.

Oversigt

    Oversigt