USA-valg fylder på skoleskemaet: - Det er mere et reality-show

Det amerikanske præsidentvalg har overtaget samfundsfagsskemaet på Eisbjerghus Internationale Efterskole ved Nørre Aaby. Hillary Clinton er favorit - men hun er ikke populær.

Der er præsidentvalg på skemaet på Eisbjerghus Internationale Efterskole, der er en sprogefterskole med fokus på internationalisering.

Her følger de unge elever valget med en blanding af forundring, fascination og faglig interesse. 

Og selvom det amerikanske valg er en alvorlig sag, så har eleverne til tider svært ved at holde den alvorlige mine.

- Jeg synes lidt, det er en joke. Der har været lavet meget sjov med debatterne og kandidaterne på de sociale medier. På Facebook kommer der remixes og folk laver sjov med det. Det er lidt gjort til grin og er mere et reality-show, siger Peter Hommel, der går i 9. klasse på Eisbjerghus Internationale Efterskole.

Mange af eleverne har stor interesse i dansk politik, og følger valget intensivt, fordi det kan ende med at få stor betydning for både dem selv og dansk politik fremover.

- Det har været rigtig spændende. Der er sket meget, og der er kommet mange nye ting frem igennem den her valgkampagne. Så vi har været rigtig spændte på at følge med, og mange af os vil også rigtig gerne se valget den 8. november, siger Vilma Ernst, der er 14 år og også går i 9. klasse på Eisbjerghus.

Hvordan kan det være? 

- Fordi på den her skole er vi meget politisk engagerede, og vi synes, der er spændende, at det lidt bestemmer vores fremtid i verden. Det kommer til at betyde noget, hvem der bliver valgt, og derfor betyder det også meget for os. For den verden, vi skal leve i, er den verden, de skaber.

Hvad tror du, at valget får af betydning for Danmark?

- Jeg tror ikke, at verden falder sammen, uanset hvad der sker. Men Danmarks tredjestørste eksportland er USA, så hvis de begynder at 'cutte' os af og ikke vil handle med os, så kommer det til at gå ud over mange ting i Danmark og det danske samfund, fordi vi så vil tjene færre penge. 

USAs præsidentvalg er for mange en perifær og uinteressant begivenhed. Men ikke for Vilma Ernst, 14. Hun har masser af skarpe holdninger til både politikken og politikerne. 
USAs præsidentvalg er for mange en perifær og uinteressant begivenhed. Men ikke for Vilma Ernst, 14. Hun har masser af skarpe holdninger til både politikken og politikerne. 
Foto: Anders Høgh

Hvis du nu kunne stemme, hvem ville du så stemme på?

- Hillary. Fordi jeg synes, at Trump er ude i noget helt sindssygt, og det er slet ikke på nogen måde det, jeg går ind for. Jeg synes ikke, Hillary er det perfekte valg, jeg ville nok hellere have haft Bernie Sanders, men hun er det bedste, der er nu, siger Vilma Ernst, der er nervøs ved udsigten til et tæt valg og en mulig valgsejr til republikanernes kandidat, Donald Trump.

Resultatet af afstemningen på Eisbjerghus.
Resultatet af afstemningen på Eisbjerghus.
Foto: Anders Høgh

- Lidt. En lille smule. Jeg er lidt bange for, det bliver Trump, fordi han har godt nok nogle specialle syn på verden. Så derfor er jeg lidt bange for, at det vil påvirke os på den dårlig måde, hvis han bliver valgt.

I dag holdt de på skolen en improviseret afstemning, og selvom de ikke er begejstrede for nogle af kandidaterne, giver flertallet dog en markant sejr til demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton.

 

Oversigt

    Oversigt