I det fynske folks tjeneste

Valgmareridt: Både vælgere og byrødder flygter fra SF

SF står til tilbagegang mange steder på Fyn. Og det ser generelt sort ud i hele landet. Meningsmålinger viser, at partiet vil miste halvdelen af deres pladser i kommunalbestyrelserne den 19. november.

Hvis man skal tro de seneste meningsmålinger, kommer der til at ryge en del hoveder blandt SF's byrødder efter den 19. november.

Partiet står nemlig til at få halvt så mange stemmer, som de fik ved kommunalvalget i 2009.

I den seneste Voxmetermåling, der er lavet for Ritzau den 9. november, får SF 7,6 procent af stemmerne. I 2009 fik de 14,5 procent.

I Hørsholm får det kommunens eneste kommunalbestyrelsesmedlem fra SF, Lars Iversen, til at være i tvivl om, hvorvidt partiet kan beholde sit mandat.

- Det er da klart, jeg gør mig mine tanker. Hvor meget slår den landspolitiske effekt igennem i Hørsholm? siger han og fortsætter:

- Jeg vil tro, vi genvinder mandatet, det vil jeg tro. Men jeg er ikke sikker. Sidst fik vi lidt over 800 stemmer, og et mandat koster omkring 700 stemmer. Så der skal ikke ske meget, før vi mister det.

SF blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Hørsholm for første gang ved det seneste valg, der var et forrygende valg for SF. Men en stor del af de pladser, de vandt, står de altså nu til at miste.

- SF fik et fantastisk valg i 2009, men nu står de landspolitisk svagere. Så de er startet valgkampen i modvind, fortæller Ulrik Kjær, valgforsker fra Syddansk Universitet.

Forskeren understreger, at et parti ikke nødvendigvis behøver gå tilbage i de enkelte kommuner, selvom de får dårligere meningsmålinger på landsplan.

Men netop SF står ifølge Ulrik Kjær i en særlig svær situation. Det er nemlig det parti, som flest kommunalpolitikere har forladt siden seneste valg. 46 byrådsmedlemmer er i de sidste fire år gået over til et andet parti eller blevet løsgængere.

- Derfor mangler partiet nogle af de politikere, der hentede stemmerne hjem sidst. Nogle af de bedste kort var spillet, allerede inden valgkampen gik i gang, siger Ulrik Kjær.

SF har i dag omkring 300 byrådsmedlemmer på landsplan. Heraf er der to borgmesterposter, en i Lejre og en i Syddjurs. Desuden har partiet fire rådmænd. I otte kommuner har partiet kun et mandat i kommunalbestyrelsen.