Kommune vidste besked om grov børnemishandling

Der forelå adskillige underretninger, bekymringsmails og børnefaglige undersøgelser for Munkebo-børn, der blev mishandlet i årevis. Formanden for Børn- og Skoleudvalget er rystet og kræver orientering.

Politikerne i Kerteminde Kommune har været holdt hen i uvidenhed om en sag, der er så grov, at far og mor og farmor torsdag blev idømt henholdsvis seks og otte måneders fængsel i Østre Landsret i Odense.

Mishandlingen af familiens to børn, der fandt sted fra 2010 til september 2015 i Munkebo, startede, da den mindste var blot tre år gammel.

Og det er kommet frem i forbindelse med retssagen, at der blev sendt masser af advarselssignaler i løbet af de fem år uden, at mishandlingen blev stoppet af Kerteminde Kommune.

Efterladt i skov
Vanrøgten omfattede blandt andet at efterlade børnene alene i en skov med trusler om en ukendt "dame, der ville lære dem at opføre sig ordentligt", at sætte dem ud i sneen uden tilstrækkeligt tøj, at spule dem med den kolde bruser, at tvinge mad i dem så voldsomt, at de kastede op samt slag, rusken og spark. 

Formanden for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune, Kasper Olesen (S), er rystet over oplysningerne, som TV 2/FYN bragte torsdag.

- Jeg undrer mig over, at udvalget ikke kender til sagen. Det burde vi have været informeret om, og det forlanger jeg, at vi bliver nu, siger han til TV 2/Fyn.

Og det burde der også have været rig lejlighed til.

For ifølge et domsudskrift fra sagen, bemærker dommeren, at der foreligger adskillige underretninger, "bekymringsmails", notater, mødereferater, børnefaglige undersøgelser, klasselogs og diverse oplysninger om mistrivsel hos børnene og mistanke om voldsanvendelse.

"Lovgivningen er fulgt"
Børne- og familiechef i Kerteminde Kommune, Inge Skov Madsen, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.

- Men jeg kan sige, at jeg føler mig rimelig tryg ved håndteringen, siger hun.

Hun understreger også, at kommunerne i dag har de nødvendige værktøjer i lovgivningen til at handle hurtigt.

- Jeg kan sige, at lovgivningen er fulgt. Hvis vi har mistanke om vold, kontakter vi altid politiet, siger Inge Skov Madsen.

Hun ønsker ikke at afsløre, om det er sket i det konkrete tilfælde.

På baggrund af TV 2/FYNs omtale og den debat på Facebook, det har affødt, vil hun nu orientere Kertemindes børn- og skoleudvalg.

- Normalt orienterer jeg altid politikerne løbende. Og det er der en anledning til nu, siger hun.

Oversigt

    Oversigt