Venstreformand på Langeland: Bjarnes farvel er et stort tab

Torsdag aften meddelte Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V), at han på grund af hensyn til sit helbred ikke ønsker at genopstille til det kommende kommunalvalg. Det beklager Venstre-baglandet på øen.

Langeland skal have ny borgmester efter kommunalvalget til november.

Det står fast, efter den nuværende borgmester, Bjarne Nielsen (V), torsdag aften meddelte via Venstre på Langelands hjemmeside, at han ikke genopstiller som spidskandidat for partiet til kommunalvalget.

Bjarne Nielsens stop som spidskandidat efter to perioder og otte år som borgmester er et slag for Venstre på Langeland. Det fortæller Bjarne Møller Pedersen, der er formand for Venstre på Langeland.

- Det er vi kede af. Det var jo hele tiden planen, at vores borgmester skulle fortsætte som spidskandidat til næste valg. Så det er da et tab, selvfølgelig er det det, siger Bjarne Møller Pedersen.

Han mener alligevel ikke, at Bjarne Nielsens stop får Venstre på Langeland til at gå helt i stå.

- Jeg sætter pris på Bjarne Nielsen, men det er da klart, at når man bliver nødt til at skifte kandidat, så er det da et tab. Men det får os jo ikke til at gå i stå og sige, at nu kan vi ikke noget andet, for det kan vi selvfølgelig finde ud af. Vi har om få dage en ny kandidat på plads, siger Bjarne Møller Pedersen.

- Vi går og snakker om noget, og så skal vi have et opstillingsmøde den 16. maj, hvor vores medlemmer skal bestemme, om den kandidat, som vi tænker på, kan vælges eller om det skal være en anden, siger Bjarne Møller Pedersen, der siden tirsdag har vidst, at Bjarne Nielsen ikke ønskede at genopstille til efterårets kommunalvalg.

Asylsagen medførte pres

Bjarne Nielsen og Langeland Kommune kom pludselig i mediernes søgelys, da kommunen fik ansvaret for at drive en række asylcentre.

Mindre blev opmærksomheden ikke, da der opstod en række problemer på flere af asylcentrene.

- Der er ingen tvivl om, at asylsagen har trukket tænder ud. Lige pludselig var borgmesteren og Langelands Kommue i søgelyset fra alle landets medier. Det blev en stor historie, som Bjarne Nielsen lige pludselig skulle forholde sig til. Og det er altså en borgmester fra en lille kommune, som lige pludselig bliver landskendt, og skal stå på mål for en masse kritik fra både lokale og nationale politikere. Det har uden tvivl også været hårdt, siger Jakob Risbro, der er samfundsredaktør på TV 2/FYN. 

Han vurderer, at Bjarne Nielsens stop også kan fjerne det negative fokus, der fulgte med asylsagerne.

- Langeland er en stærk Venstrekommune, men asylsagen kunne godt give nogle ridser i lakken og flytte nogle stemmer. Men nu hvor Bjarne Nielsen, som blev identificeret med asylsagen, ikke længere er spidskandidat, så kan det måske fjerne problemet, siger Jakob Risbro.

Baglandet ikke overrasket - og så alligevel

På Langeland er Bjarne Møller Nielsen ked af at miste partiets spidskandidat og nuværende borgmester. Men selv om udmeldingen kom bag på ham, gjorde den det måske ikke helt alligevel.

- Nu er jeg jo forholdsvis tæt på Bjarne Nielsen, så det var ikke en total overraskelse. Men det var det jo selvfølgelig alligevel. Jeg havde da håbet og troet på, at han ville fortsætte, siger Bjarne Møller Pedersen. 

Han vil ikke pege lige så konkret som Jakob Risbro på asylsagerne som udslagsgivende faktor for Bjarne Nielsens beslutning. Men Bjarne Nielsen har selv angivet helbredet som årsag til sit stop, så en mulig sammenhæng kan ikke udelukkes.

Lige nu fylder stoppet dog mest hos den lokale Venstreformand. 

- Det er jeg da ked af, selvfølgelig er jeg det. Men på den anden side, så må det jo være sådan. Politik er jo også mennesker, og det er mennesker, der driver politik. Man skal kunne holde til det og være med i det, og synes man, at det er urimeligt og at belastningen bliver for stor, så skal det vel være sådan, siger Bjarne Møller Pedersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Bjarne Nielsen.

Oversigt

    Oversigt