- Vi genopliver ældre i strid med deres ønske om at dø

SOSU-assistent Lise-lotte Knudsen har været tvunget til at genoplive ældre, der kun havde et ønske om at dø. Nu vil Det Etiske Råd gøre det lettere for ældre at sige nej til genoplivning

- Det er svært at skulle gå ind og genoplive en, når man ved, at de ikke vil genoplives. Sådan lyder det fra SOSU-assistent Lise-lotte Knudsen på Havebæk Plejecenter i Odense.

Det Etiske Råd anbefaler nu, at ældre skal have lov til at fravælge genoplivning. Som lovgivningen er i dag, har læger og plejepersonale pligt til at forsøge at genoplive ældre med hjertestop. Også selvom der er tale om et meget svageligt menneske, som personalet ved egentlig helst vil have lov til at dø. Der skal foreligge en lægeerklæring, der kan fritage de ældre for genoplivning, hvis de skal have lov til at dø i fred. Hvis personalet ikke forsøger genoplivning, risikerer de op til to års fængsel.

For personalet kan det være en grænseoverskridende oplevelse, og for de ældre kan det være krænkende, når naturen imod deres vilje ikke får lov til at gå sin gang.

Vil have lov til at sige nej
99-årige Marta Mulvad er en af de ældre, der selv vil have lov til at bestemme, om personalet skal bruge hjertestarteren på hende.

- Det skal de ikke, hvis jeg ikke ønsker at leve længere. Vi har jo et liv, og hvis jeg ikke ønsker at leve det liv længere, så vil jeg have lov til at sige nej. Så dør vi jo, og så er det ovre. Sådan vil jeg helst have det, siger hun.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Og det synspunkt står hun ikke alene med. Agnes Kristine Kjærnulf på 98 år, er heller ikke i tvivl om, at de skal have lettere ved at vælge hjertestarteren fra.

- Især i min alder. Jeg synes ikke, der er grund til det. Komme tilbage igen. Det synes jeg ikke. 

Artiklen fortsætter under videoen

 

"Hendes ønske var at komme bort herfra"
Lise-lotte Knudsen har selv stået med det dilemma, at en ældre havde hjertestop, og personalet godt vidste, at personen gerne ville dø. 

 - Jeg er 100 procent sikker på, at hun ikke ville have været genoplivet, fordi hendes største ønske var faktisk bare at komme bort herfra nu. Men hun havde ikke fået lavet nogen papirer på, at hun ikke ville genoplives. Derfor var vi nødt til at gå ind og genoplive hende, selvom vi vidste, at hun faktisk ikke ønskede det, fortæller Lise-lotte Knudsen.

SOSU-assistenten finder det frustrerende, når de er nødt til at genoplive ældre, der har fortalt dem, at de gerne vil herfra:

- Jeg synes, det er lidt hårdt. Når en ældre, som ønsker at dø, endelig dør, så skal du gå ind og genoplive dem, fordi der ikke ligger nogen papirer.

"Vi skal fortsat hjælpe mennesker i nød"
Hos Det Etiske Råd håber man, at politikerne vil lytte til deres anbefaling.

- For mig gælder hjælperetten stadigvæk. At vi hjælper, når et menneske er i nød. Men man kan være et sted i sit livsforløb, hvor man vurderer, at livet ikke længere har så meget mere at byde på, fortæller rådsmedlem Bolette Marie Kjær Jørgensen fra Kådekilde.

Dermed vil rådet også imødegå det etiske dilemma, som personale som Lise-lotte Knudsen ofte står i.

- Man kan stå i en situation, hvor man ved, at den medborger, man forsøger at genoplive, har udtrykt ønske om, at når det sker, så skal det være slut for mig, siger Bolette Marie Kjær Jørgensen.

 

 

Oversigt

    Oversigt