Vivian svinger saksen: Slut med tabu og tåbelig toupé

Hårtab er en bivirkning ved nogle former for kræftbehandling og andre sygdomme. For nogle patienter er det en stor belastning at tabe håret, og et tabu at ty til falsk hår.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Saksen klikker, og håret ryger i små totter ned på gulvet.

Vivian Lynge svinger saksen over lokkerne, men kunderne kommer her for at få mere hår på hovedet. Hun har nemlig sin egen paryksalon og arbejder også med hårerstatning og toupéer.

- Jeg brænder for, at kunderne er trygge, når de går ud af døren. Man skal ikke kunne se, at det er en paryk, siger hun.

quote Jeg brænder for, at kunderne er trygge, når de går ud af døren. Man skal ikke kunne se, at det er en paryk, siger hun

Vivian Lynge, frisør i Svendborg

Timer med saksen

Det kan tage timer at klippe en paryk til, og hun har kunder, der har siddet i to en halv time for at få det naturlige look.

De kommer her både fra Svendborg, men også fra de fem kommuner i Fyns Fællesindkøb (Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyn og Nyborg). 

Man kan søge tilskud om en bevilling til en paryk, hvis man har en sygdom, der berettiger til det. 

- Der er rigtig mange, som gerne vil have en paryk, men som ikke tør gøre det. Jeg havde en kunde, som havde ventet i syv år. Først da fandt hun ud af, at hun kunne søge en bevilling til det, fortæller Vivian Lynge.

Parykken gav ro

Annika Hansen fik konstateret brystkræft i 2016 og mistede håret på grund af kemoen. Hun havde tidligere et stort krøllet hår og havde det svært med at andre kunne se hendes sygdom.

Hun sendte et billede til Vivian Lynge, der bestilte en fiberparyk hjem. Parykken har givet hende ro, fordi hun kunne ligne sig selv.

- Jeg tror, det hjalp mig i processen med at miste håret. For det var egentligt det nemmeste af det hele.

Hun fik fjernet begge bryster og sin æggestok. Med parykken kunne ingen se sygdommen. Hun har brugt den indtil hendes eget hår begyndte at vokse ud igen.

Annika Hansen ligner sig selv igen
Annika Hansen ligner sig selv igen
Foto: Morten Grundholm

- Den er selvfølgelig varm, og man er nervøs for om den nu sidder ordentligt. Men den kan jo spændes i alle leder og kanter, så den sidder jo fint, siger Annika Hansen.

Udover sygdomme kan der være en lang række andre årsager til hårtab.

Vivian Lynge er uddannet frisør og har tidligere haft salon på Svendborg Sygehus. Da en veninde fik kræft og tabte håret, kastede hun sig over parykkerne. Veninden brugte ikke parykken, fordi den så forkert ud.  

- Jeg synes, det var så ærgerligt, at hun fik en paryk, hun ikke brugte. For jeg ved jo, hvor meget man kan med de parykker, siger hun. 

Tabu i salonen

For nogle kunder er det et stort tabu at komme i salonen. De beder om at få det store rullegardin trukket ned, så man ikke kan se dem fra gaden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det gør 26-årige Paninnguaq Bertelsen. Hun lider af alopecia og har ikke et hår på kroppen. Fra hun var 16 år mistede hun alt håret.

Hun har fået bevilliget to parykker om året, så der er mulighed for at skifte imellem kort og langt hår. Parykkerne tilpasses og kan sys ind, så de passer præcist til hovedformen. 

- Det er rart for mig, at jeg nu kan ligne alle de andre siger hun.

For nogle er hårtab ikke et stort problem.

80-årige Preben Larsen har sagt farvel til månen og fået sin første toupé
80-årige Preben Larsen har sagt farvel til månen og fået sin første toupé
Foto: Morten Grundholm

Farvel til månen

80-årige Preben Larsen er her, mest af forfængelighed. Han har nemlig fået måne. På en rejse til udlandet oplevede han, hvordan den skaldede plet blev forbrændt. 

Nu skal der gøres noget ved "månelandingspladsen", som han kalder den. I dag skal han for første gang have toupé. Den er lavet af rigtigt hår i den samme grå nuance som hans eget.

- Jeg vil hellere have fremmede hår på til at dække frem for at blive klippet helt skaldet, barberet og kronraget, siger han. 

Først bliver de sidste rester af hår barberet af og derefter pensles et lag af lim på issen. Håret sættes fast og efter en grundig klipning er månen væk.

- Det passer rigtig fint. Jeg glæder mig til at komme ud og vise det, siger Preben Larsen. 

Vivian Lynge glæder sig over, at man kan forandre et ansigt på kort tid. 

- Der er rigtig mange unge mænd, som gerne vil have noget hårerstatning. De taber håret, men de har ikke turdet at gøre noget ved det. Det kan jeg se, at der kommer mere og mere af nu.

Oversigt

    Oversigt