I det fynske folks tjeneste

Vollsmoseindsamling til Syrien gik over al forventning

Det startede på facebook med en drøm om at samle tøj nok til en varevogn. Den 23. december sender indsamlingen en kæmpe container afsted, men det hele kan sandsynligvis ikke være der.

02:58

1 af 2

Tre venner fra Vollsmose var i fællesskab frustrerede over igen og igen at se skrækkelige billeder af børn, som fryser, i flygtningelejre ved den syriske grænse.

Derfor gik snakken over facebook mellem de tre for at finde ud af, hvordan de kunne hjælpe. Da de fandt ud af, at der ikke var nogen indsamling i Odense besluttede de at lave en.

Khaled Miari tog det første initiativ. Han håbede på i løbet af en uge at kunne sende en varevogn fyldt med tøj, tæpper og skosække afsted til København, hvor tøjsækkene kunne blive sendt videre.

- Det er gået over al forventning. Vi får en 40-fods-container, som vi kan sende til København, og vi tror ikke det er nok, siger Khaled Miari, som fandt på at kalde gruppen bag indsamlingen "De varme hænder i Odense".

Gruppen har indsamlet langt over 1.000 sække fyldt med tøj, tæpper og sko på den uge de havde sat af.

Kan huske selv huske hvordan det var

De tre venner, som startede indsamlingen, har alle flygtningebaggrund, og mange af de over 60 frivillige, der her hjulpet til med at sortere og pakke tøjet, har samme baggrund.

- Mange af os her i Vollsmose har jo selv været flygtninge, så vi kan godt identificere os med situationen, siger Khaled Miari.

En af de andre mænd bag indsamlingen, Tarik Maoued, supplerer ham:

- Og vi glemmer ikke så let, selvom det er mange år siden. Vi lever nu i overflod i Danmark, og man skal huske at give noget tilbage, også som tak for det man har fået.

Indsamlingen blev pludselig landsdækkende

Indsamlingen var ment som en indsamling i Odense og omegn, men tøjet kom fra begyndelsen væltende fra hele Fyn.

I løbet af få dage spredte nyheden om indsamlingen sig på Facebook, og så kom der henvendelser fra hele landet. Søndag kom lastbiler fra både Kolding og Esbjerg med tøj.

- Det, jeg hører fra folk, er, at de er rigtig glade for at få muligheden for at bidrage med noget. Folk har bare ventet på et sted, hvor de kunne få mulighed for at hjælpe. Enten som frivillig eller ved at aflevere det de kan undvære. Så det er gået over al forventning, og det er bare så fedt, smiler Khaled Miari.

Hjælp til den værste vinter i hundrede år

Ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, er der allerede mennesker, som dør af kulde i flygtningelejre ved den syriske grænse.

- Det er en meget vanskelig situation. Millioner af syrere er på flugt og der er sygdomme, som breder sig på grund af kulden, så det er en meget kompliceret situation, siger Anders Ladekarl.

Han fortæller videre, at det er den værste humanitære krise siden folk i hobetal flygtede ud af Afghanistan i starten af 90'erne. Så der er akut brug for nødhjælp, til de mange flygtninge, som bor i telte.

- Flygtningene er på vej ind i den værste vinter i 100 år, så hvert et tæppe eller hver en trøje kan hjælpe mennesker i nød, slutter Anders Ladekarl.

Indsamlingen lukker den 23. december klokken 13, så de frivillige kan koncentrere sig om at pakke den container, som kommer til Vollsmose. Containeren bliver sendt til København, hvorfra den vil blive sendt til den syriske grænse.