VU Middelfart: Derfor inviterer vi tidligere nazist

Venstres Ungdom i Middelfart har inviteret den kontroversielle formand for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, til debatmøde mandag. Og det skaber debat i sig selv.

Der er alvorlig røre i den ungdomspolitiske, fynske andedam.

Mandag aften har Venstres Ungdom nemlig inviteret det tidligere medlem af det nazistiske parti, DNSB, og nuværende formand for Danskernes Parti Daniel Carlsen til at holde oplæg med titlen 'Migrantkrisen i et nationalt perspektiv'.

Og det har skabt debat.

Daniel Carlsen blev landskendt for år tilbage, da han kom med meget kontroversielle udtalelser og blandt andet benægtede Holocaust.

'Selvfølgelig var der jøder, der døde, fordi der var krig. Men den systematiske udryddelse med gaskamrene tror jeg ikke på.'

Sådan sagde Daniel Carlsen i 2008 til Nyhedsavisen på et tidspunkt, hvor han fortsat var medlem af det danske, nazistiske parti.

Siden hen har han dog ændret mening og benægter ikke længere Holocaust, ligesom han i dag lægger afstand til udtalelsen fra 2008. Men hans yderliggående politiske holdninger i forhold til flygtninge og indvandrere gør ham i manges øjne fortsat til en meget kontroversiel karakter i dansk politik.

For historikken klæber fortsat til Daniel Carlsen, hvilket han har det lidt ambivalent med.

- Det er på sin vis fair nok, for det er jo rigtigt nok, men omfanget er misvisende og skævt i forhold til andre politikere. Jeg tror, det handler meget om, at både medier og politiske modstandere har noget imod vores politiske projekt. Så ryger substansen på bekostning af min personlige historik, og det er ikke rimeligt, siger Daniel Carlsen.

Kritisk debat

På Facebook skriver VU Middelfart i arrangementet med Daniel Carlsen:

Til daglig er han formand for Danskernes Parti, og partiet har gennem flere lejligheder gjort sig bemærket med deres kontroversielle holdninger til invandrere i deres kamp for at blive opstillingsberettiget til Folketinget .

Du får muligheden denne mandag for at debattere flygtninge og migranter med et parti, hvis holdninger, også på dette punkt, ligger et stykke fra Venstres Ungdoms.

Over for BT bekræfter formand for VU Middelfart Tobias Karsbæk, at man har valgt at invitere den kontroversielle politiker til debat for at give de lokale VU'ere mulighed for at få udfordret deres holdninger.

- Det er rigtigt, at vi har inviteret Daniel Carlsen til et arrangement på mandag. Vi har inviteret Daniel, for med den stigende højreekstremisme, vi ser i samfundet i dag, så har vi valgt at kunne give vores medlemmer den bedste mulighed for at udfordre og bekæmpe de holdninger, så vi har inviteret Danskernes Parti ud til en kritisk debat, siger formand Tobias Karsbæk til BT.

Med andre ord bliver Daniel Carlsen og Danskernes Parti et billede på de holdninger, som VU gerne vil bekæmpe. Det har Daniel Carlsen forståelse for.

- Det er fair nok, så længe vi bare kan tage debatten efterfølgende, for vi vil jo gerne diskutere med dem. Det er jo bare en almindelig, politisk debat. Det jeg omvendt ikke kan forstå, er de ungdomspolitiske partier, der ikke vil diskutere med os, fordi vi er anderledes tænkende. Det er da mærkværdigt. Hvor er demokratiet i det, siger Daniel Carlsen til TV 2/Fyn. 

Nazist eller ej

Ungdomsformanden er overvældet over interessen for arrangementet og ser debatten som en god mulighed for de unge politikere for at få prøvet deres argumenter af.

- Det er den demokratiske bevægelse, der kommer længst ud på højrefløjen i Danmark, og det er et livssyn, der er så langt væk fra vores, at vi gerne vil prøve at mindske det livssyn så meget som muligt ved at få afprøvet vores modargumenter, siger Tobias Karsbæk.

Men han er jo tidligere nazist. Legitimerer man ikke holdningerne ved at invitere ham til debat?

- Jeg vil ikke forholde mig til, om Daniel er nazist eller ej. Han er tidligere nazist, og jeg har sagt, at han får rig mulighed på mandag for at forholde sig til, om han er nazist, for jeg er sikker på, at det spørgsmål kommer op i debatten. Jeg abonnerer ikke på det argument med, at hvis man laver forbud eller fryser folk ude af en debat, så forsvinder den holdning. I Tyskland har man lavet forbud mod alt, der har med nazisme at gøre, og her 70 år senere er der stadig problemer med nynazisme, siger Tobias Karsbæk til BT.

Du kan se et længere interview med Daniel Carlsen på TV 2/FYN mandag kl. 16.05.

Oversigt

    Oversigt