Politiet erkender mørketal for købesex på Fyn

Ifølge Fyns Politi prioriterer man indsatsen mod rufferi og menneskehandel på Fyn. Men politiet erkender, at der er et mørketal.

Der er ikke et fuldt overblik over mængden af rufferi og menneskehandel på Fyn. Det erkender Fyns Politi. 

Onsdag kunne en ny TV 2-dokumentar afsløre, at bordeldrift også finder sted på Fyn. Her udlejer bagmænd værelser og boliger til prostitution, som de selv tjener penge på. 

Netop den del kaldes rufferi og er ulovligt i Danmark.

På skjult kamera indrømmer en mand fra en landsby i Faaborg-Midtfyn Kommune i dokumentaren, at han på 14 dage kan tjene 20.000 kroner på at leje et værelse i sin private bolig ud til prostitution.

De seneste fem år har Fyns Politi sigtet 17 personer i sager om rufferi - altså hvor andre tjener penge på at prostituerede sælger sex. Alene i de første fire måneder af 2024 er der sigtet fem, det er flere personer end noget andet år siden 2019.

På landsplan er der i samme periode dømt i alt 51 personer for rufferi. Fyns Politi har ikke oplyst, hvor mange der er dømt for rufferi på Fyn.

11 personer er blevet sigtet for menneskehandel i perioden. 

Kriminalitet201920202021202220232024I alt
Rufferi10344517
Menneskehandel01131511
Kilde: Fyns Politi

Christian Rasmussen, der er politiinspektør ved Fyns Politi fortæller, at man prioriterer området, men at der ikke er fuldt overblik. 

- Jeg kan ikke love, at vi har det fulde overblik over det her. Vi har et godt indblik, men vi kan selvfølgelig hele tiden blive dygtigere på området, siger han. 

I TV 2-programmet "Bordellernes bagmænd" afslører TV 2, hvordan en underskov af danske udlejere ulovligt spekulerer i at udleje deres ofte udtjente huse og værelser ud for en høj pris til bordeldrift.

Steder, hvor Fyns Politi kommer forbi, hvis det har kendskab til det.

- Når vi er ude på kontrollerne i lejligheder eller huse, så kigger vi på, hvem vi møder, hvor det handler om at se, om de kvinder vi møder, arbejder for sig selv og ikke er tvunget til det af andre, siger Christian Rasmussen. 

At bedrive prostitution er nemlig ikke ulovligt i Danmark, hvis det ene og alene er én selv, der tjener penge på det. 

Annoncer som denne dukker op flere steder på Fyn og i resten af landet.
Annoncer som denne dukker op flere steder på Fyn og i resten af landet.
Foto: Screendump/ TV 2

Få vil snakke

Kontrollerne foregår i gennemsnit to gange om måneden, hvor der kører en patrulje ud og blandt andet kontrollerer for ID og pas for at sikre, at dem der opholder sig på adresserne, har tilladelse til at være i landet. 

Men det kan være rigtig vanskeligt gennemskue, hvad der egentlig foregår, siger Christian Rasmussen. 

- Det er et svært område at arbejde i. Det kræver, at der er kommunikation med de kvinder, vi møder, for at vi kan få indsigt. Der kan være et pres udefra som kan påvirke det her. Så det kræver at kvinderne har lyst til at tale med os. 

Og det har de sjældent, uddyber han. Ifølge TV 2-dokumentaren er kvinderne ofte instrueret i, hvad de skal bruge som dækhistorie. 

- Det er ikke nemt, og det kræver at folk fortæller os om det her. I de her miljøer er der ikke ret mange, der har lyst til at fortælle os ret meget. Uden vidner kan det her være rigtig svært at bevise, siger han. 

Mørketallet

Trine Baumbach, der er professor ved Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet siger til TV 2, at der er tale om kriminalitet, hvor der gemmer sig et stort mørketal, hvor der kan være tale om tusindvis af potentielle sager. 

Hos Fyns Politi erkender Christian Rasmussen da også, at man ikke kan komme hele vejen rundt som det er nu. 

Så der kan godt være tale om et stort mørketal?

- Det kan jeg bestemt ikke afvise. Vi prioriterer ressourcerne til de områder, hvor der er størst mulighed for at få fat i nogle bagmænd. Det kan sagtens være, at det her er et område, hvor vi kunne skrue op. Det holder vi løbende øje med. 

Manden fra landsbyen i Faaborg-Midtfyn Kommune fortæller i dokumentaren, at han normalt tjener omkring 30.000 kroner om måneden på at leje sit værelse ud til kvinder, der så kan arbejde med prostitution. Ifølge optagelserne tager han også en del af det kvinderne tjener.

- Vi skal tre måneder til Thailand og jeg vil gerne have en 50/50 girl ind lige og skumme lidt. På fjorten dage tjener jeg hurtigt 15-20.000 kroner, siger han til TV 2's muldvarp.

Ifølge borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, så er problemet ikke et, han har hørt nævnt eller har behandlet i sine ti år som borgmester. 

Men han oplyser til TV 2 Fyn, at det er noget han vil tage med ind i kredsrådsmødet, hvor fynske borgmestre og Fyns Politi mødes hver tredje måned for at tale om aktuelle emner. 

Oversigt

    Oversigt