Sms-lås og skattejagt: Fem idéer til at undgå hærværk

I 2019 brugte de fynske kommuner tilsammen mere end 1,5 millioner kroner på reparationer efter hærværk og graffiti. Men kan hærværk stoppes? Her får du fem idéer til at undgå hærværk.

Smadrede vinduer, ødelagte boldbaner og raketter på handicaptoilettet ved en kirke.

Gennem de sidste år har TV2/Fyn fortalt om en lang række hærværkssager rundt om på Fyn.

De fynske kommuner bruger tilsammen over 1,5 millioner kroner på at råde bod på skader efter hærværk og graffiti. Men heldigvis findes der kreative bud på, hvordan man kan undgå hærværk. Her får du fem af dem - og en eksperts vurdering af om det batter.

1 - SMS-lås

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I januar 2019 fortalte TV2/Fyn om en gruppe unge, der begik hærværk mod Vissenbjerg Kirke. Skaderne var primært på kirkens handicaptoilet, hvor der var blevet fyret nytårsraketter af. Men hvordan kan man undgå den slags episoder, når man gerne vil have toilettet åbent for gæster?

I Århus Kommune tog man, ifølge stiften.dk, i 2013 SMS-låse i brug på offentlige toiletter i Mindeparken for at undgå hærværk på toiletterne, som kommunen brugte mange penge på at renovere. Samme tiltag er brugt flere andre steder i landet, blandt andet i København. Døren til toilettet låses op ved at sende en sms ud fra en vejledning, der hænger ved indgangen.

Virker det?

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

2 - Frivilligt vagtværn

 
 
Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix/arkiv

En række boldbaner blev i foråret 2019 kørt i stykker rundt om på Fyn. Episoderne foregik blandt andet ved boldklubber og på skoler - i weekender hvor der ikke var elever på området.

For at forebygge hærværk i tidsrum, hvor der er mennesketomt i et område, kan det være en idé at skabe liv i området. En skole i Uldum ved Hedensted var hærget af hærværk og fester på skolens grund. For at komme det til livs lavede forældre i området, ifølge vafo.dk, et frivilligt vagtværn til at patruljere i området om aftenen og i ferier. 

Virker det?

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

3 - Skattejagt

 
 
Foto: Arkiv / Scanpix / Christian Liliendahl

 

Tanken med at få liv i mennesketomme områder går igen ved den tredje idé. Her er det dog ikke vagter, der kommer forbi - men i stedet forældre og børn på skattejagt. Der er flere eksempler på, at denne metode er blevet brugt i for eksempel ferieperioder for at holde hærværksmænd væk fra skolen.

Blandt andet i Favrskov Kommune, som ifølge amtsavisen.dk fik mindsket hærværksstatistikken med en skattejagt kaldet 'Ferieindianer', hvor forældre og børn skulle finde QR-koder på skolens område. Det inspirerede ifølge ugeavisen-haderslev.dk Haderslev Kommune til, sammen med Syd- og Sønderjyllands Politi, at lave en app med et koncept i stil med spillet Pokemon Go, hvor forældre og børn ligeledes skulle finde skatte rundt på området.

Virker det?

 

4 - Hærværk-o-meter

 
 
Foto: TV 2 Lorry

På en skole i Helsingør var man træt af årligt at bruge 250.000 kroner på at reparere skader efter hærværk. Derfor lavede skolen, ifølge tv2lorry.dk, et 'hærværk-o-meter', der skulle motivere eleverne til at begå mindre hærværk. Et stort skilt blev hængt op på skolen, og her blev sat en hængelås for hver uge, der ikke blev ødelagt noget på skolens grund. Hver hængelås på hærværk-o-meteret gav 1000 kr til indkøb af ting, der kom eleverne til gavn.

Virker det?

 

5 - Læg væg til spraymalingen

 
 
Foto: Anders Høgh

Graffiti er en dyr omgang at fjerne - og det er ulovligt ifølge straffelovens §291. Men hjælper det på mængden af ulovlig graffiti at give plads til spraymaling på udvalgte steder i det offentlige rum?

I Svendborg dedikerede man i sommeren 2019 en 12 meterhøj mur på Frederiksø til graffitimalere for at give plads til lovlig graffiti. Og det er ikke første gang, spraydåserne bliver budt ud i lyset. Allerede i 2009 prøvede Svendborg Kommune idéen af i udvalgte tuneller, hvor man satte graffitien fri i en et-årig periode.

Virker det?

 

Tip os

Har du andre gode tiltag mod hærværk og graffiti på Fyn?
Så vil vi meget gerne høre om det. Du kan skrive en mail til redaktionen@tv2fyn.dk.

 

 

Oversigt

    Oversigt