I det fynske folks tjeneste

Ældre strømmer til Ærø

Alderdom og lykke kan være en svær balance. Men på Ærø er de ligeglade med de dystre udsigter og den såkaldte ældrebyrde. De ældre strømmer til øen for at nyde livet og hinanden.

02:43

1 af 2

- Jeg har boet over hele verden. Men da jeg skulle pensioneres var der slet ingen tvivl. Det skulle naturligvis være Ærø, siger Susan Marcus, der sammen med to søskende er i gang med etablere et ollekolle på Ærø.

Og Susan Marcus og hendes søskende er langt fra de eneste ældre, der i en sen alder har bosat sig på den sydfynske ø.

- Jeg tror, at mange ældre finder det rigtig dejligt, at de kan komme til et sted der er trygt, fredeligt og rart, men som også samtidig er meget begivenhedsfyldt. Der sker en masse ting, som man kan fylde sit liv med, siger Jytte Brinks, der er bosætningskonsulent på Ærø.

Ud af Ærøs befolkning på 6400 mennesker er en tredjedel ældre. Det kan man mærke hos Ældresagen på øen, der har over 900 medlemmer.

- Vi er meget glade for at bo her, fordi vi har et fællesskab, og jeg følte mig hjemme med det samme. Man bliver accepteret meget hurtigt, siger Georg Augustenborg, der er næstformand i Ældresagen og selv flyttede til øen for få år siden.

En undersøgelse viste i 2008, at de ældre på netop Ærø er de lykkeligste i landet. De er ikke ensomme, glæder sig til fremtiden og har et aktivt socialliv.

- Vi kan tilbyde et stærkt netværk. Det er et lille samfund, og vi har alle kvaliteterne ved et lille samfund. Vi har kontakt til alle og omsorg for alle. Derudover er Ærø et meget trygt samfund med meget lidt kriminalitet, siger Carl Jørgen Heide, der er turist- og erhvervsdirektør på Ærø.

Især mange resursestærke ældre har de senere år valgt at bosætte sig på Ærø. Og turist- og erhvervsdirektøren er ikke bange for at øen bliver en slags ældreghetto.

- Ældre er ikke en byrde, men en resurse. Vi ser, at dem der flytter til kan købe et hus og hyre håndværkere til at ordne huset, siger Carl Jørgen Heide.

Og i følge de næsten lykkelige ældre på øen, er der mange grunde til at tilbringe den sidste del af livet på Ærø.

- Der er ikke noget Ærø ikke kan tilbyde. Vi har natur, vand, fugle, golfbane, bridgeklub, tennisbane, Netto og fred og ro. Vi har alt hvad ældre har brug for, siger Keld Fuglsang Mikkelsen, der nu er ved at flytte i ollekolle med sin søster.