Ærø giftekniv

Antallet af udenlandske vielser er på få år vokset markant i på Ærø, hvor bryllupsindustrien har fået stor betydning for lokalsamfundet.

Ærø - der tidligere var bedst kendt for sit maritime liv - er gået hen og blevet Nordens svar på et idyllisk og stokrosebeklædt Las Vegas for giftelystne turister, der nemt og billigt kan blive gift på det lokale rådhus, skriver Kristeligt Dagblad-

Antallet af turistvielser i Ærø Kommune er på få år vokset fra 125 vielser i 2006 til 2050 i 2013.

Og borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) forventer, at tallet fortsat vil stige.

I 2014 har 1150 par allerede sagt ja til hinanden på Ærø.

- Til at begynde med stod jeg for alle vielserne, men det blev hurtigt til alt for mange vielser om dagen - og jeg har jo også andet at lave," fortæller øens socialdemokratiske borgmester, Jørgen Otto Jørgensen.

Han understreger, at de mange turistvielser har en stor

betydning for livet på øen:

- Når man går en tur ned på det gamle torv midt i Ærøskøbing vrimler det med brudepar af forskellige nationaliteter, og det sætter kolorit på dagen og skaber en meget international stemning året rundt, siger han.

Skæpper i kassen

Også byens erhvervsliv nyder godt af den voksende bryllupsindustri.

- Det betyder en indsprøjtning på 10 til 20 millioner kroner om året,fortæller øens turist- og erhvervschef Carl Jørgen Heide:

- Sådan 2000 bryllupper om året, hvor par og ofte også deres familie og venner kommer til øen med færgen og sover på hotel, løber hurtigt op. Især fordi mange spiser på øens restauranter, får sat hår, bundet blomster og bagt bryllupskage, siger han.

Nemt og billigt

En af de øboere, der nyder godt af den bugnende bryllupsindustri, er Louise Badino, der i 2008 blev den første bryllupsarrangør på øen.

Siden da er der kommet yderligere tre til.

Ifølge hende kommer brudeparrene typisk fra to forskellige lande og bor sammen i et tredje EU-land.

Men på grund af stramme regler for vielser - særligt i nabolandet Tyskland - kommer mange par til Danmark, hvor det er forholdsvis nemt og billigt at blive smedet sammen på rådhuset.

- Vi møder for eksempel mange amerikanske soldater, der er

udstationeret i Europa, og som har mødt en tysk kvinde, de gerne vil giftes med, inden de måske bliver udsendt til Irak eller Afghanistan. Og det kan de nemmere blive her i Danmark end i Tyskland," siger hun og understreger, at især øens charme og idylliske natur tiltrækker mange, der vil have en særlig oplevelse i forbindelse med vielsen i Danmark.

En gave for små samfund

Ifølge turismesociolog Jane Widtfeldt Meged fra Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC er bryllupsturismen en gave for mindre lokalsamfund, som ofte slås med affolkning og manglende arbejdspladser.

Bryllupsturismen er nemlig et drømmemarked set med turistindustriens briller, da det rummer et stort potentiale for branding og markedsføring af Danmark som en romantisk destination.

- Bryllupsturisters dagsforbrug er højt - og chancen for at de vender tilbage på bryllupsdage og andre mærkedage er forholdsvis stor, fortæller hun og understreger, at man dog skal passe på, at der ikke går masseproduktion i vielserne, for så mister oplevelsen sin eksklusivitet.

- Men der er ingen tvivl om, at Ærø har snablen nede i en honningkrukke, for den form for turisme er med til skabe en helt unik stemning på øen, som også kan være med til at tiltrække andre turister.

Turistvielser i fem udvalgte kommuner

Der findes ingen samlede opgørelser over turistvielser.

På Ærø er antallet af turistvielser vokset fra 125 i 2006 til 2050 i 2013.

Øen har fire giftefogeder og et 15 mand stort vidnekorps hovedsageligt bestående af pensionister, der bevidner ægteskabets rigtighed.

I København er antallet af turistvielser også vokset. I 2010 blev 391 par viet. I 2012 var dette tal vokset til 686. I 2014 er 614 par indtil videre blevet viet i hovedstaden, så også i år forventes tallet at stige markant i forhold til årene før.

I Sønderborg har man også oplevet en stigning i antallet af turistvielser fra 878 i 2005 til 1031 i 2013.

I Aabenraa har antallet af vielser de seneste par år ligget stabilt på cirka 250 om året.

I Tønder blev der sidste år viet 1789 udenlandske par.

En turistvielse i Danmark koster 500 kroner.

Parret, der vil giftes, skal derudover kunne fremvise et turistvisum samt en attest, der dokumenterer, at de ikke er gift i forvejen.

I

Danmark kan turister kun få en borgerlig vielse.