Ærø satser på seniorer

Selv om der er længere til lægen, tør ældre i dag godt flytte væk fra de større byer til for eksempel Ærø, lyder det fra Ældresagen

Ressourcestærke ældre kan være med til at vende udviklingen i mange af de yderområder, der de seneste mange år har lidt under fraflytning og butiksdød.

Det mener Ældresagen, efter at flere kommuner i Udkantsdanmark er begyndt at satse aktivt på at tiltrække folk med lettere slidte dåbsattester.

- I modsætning til tidligere har mange ældre danskere i dag gode pensioner. Dermed er de også gode forbrugere og kan være med til at holde det lokale forretningsliv i gang, siger souschef Jens Højgaard.

Kommuner som for eksempel Bornholm og Ærø er blandt de steder, hvor man gør en særlig indsats for at skaffe flere seniorer. Jazzaftener og rødvin er blandt trickene.

Men spørgsmålet er, om det kan kompensere for længere til lægen og andre nødvendigheder.

- Det er klart, at kommunerne skal tilstræbe at have de nødvendige service- og sundhedsydelser. Der er måske lidt længere til lægen på landet, men ældre i dag er måske også mere mobile end tidligere, siger Jens Højgaard.

Han kalder det positivt, hvis der er tale om en tendens, hvor ældre vælger at bosætte sig i mindre lokalsamfund.

Men selv om de ældre generationer måske vælger yderområderne til, kan det ikke opveje den bevægelse fra land til by, som efterhånden har stået på i mange årtier, og som ifølge tal fra Danmarks Statistik og eurostat er blevet forstærket de senere år.

På Bornholm prøver at man at vende udviklingen med politiske redskaber. For godt et år siden blev bopælspligten ophævet i håbet om at tiltrække flere seniorer.

- Vi håber, at de personer, der køber et hus uden bopælspligt, vil flytte permanent herover i det øjeblik, de forlader arbejdsmarkedet, siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Jyllands-Posten.

Jens Højgaard fra Ældresagen kalder de kommunale tiltag for "flødeskum", for dét, der virkelig tæller, er grundlæggende kvaliteter som en attraktiv natur og et aktivt lokalsamfund, siger han.