Ærø succes med video-sygehus

Sukkersygepatienter fra Ærø behøver ikke længere rejse til Svendborg eller Odense for at komme til konsultation - OUH gør nu et succesfyldt forsøg permanent.

Sukkersygepatienter går til jævnlige konsultationer på sygehuset, og det kan være en dyr og tidskrævende affære, hvis man først skal med færge fra Ærø til Fyn - og så videre til sygehuset i entet Odense eller Svendorg.

Derfor startede OUH i 2005 et forsøg, hvor en sygeplejerske rejser til Ærø for at stå for konsultationerne. Her kan hun oprette forbindelse til lægen via webcam, når det er nødvendigt.

- Jeg er meget glad for, at jeg ikke behøver at rejse til Svendborg for at konsultere lægen. Det tager mig minimum seks timer at komme fra Ærø til Svendborg for en halv times konsultation, men på Ærø går der højst en time fra jeg går hjemmefra, til jeg er hjemme igen, fortæller Verner Pedersen, der er sukkersygepatient, og skal til mindst tre samtaler årligt.

Udmattende rejse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verner Pedersen er benamputeret, og derfor meget dårligt gående. Det er den synligste konsekvens af sygdommen.

- Når man ikke har det godt, er det meget udmattende at være på farten i så mange timer. Det kan heller ikke lade sig gøre at spise regelmæssigt på sådan en rejsedag, sådan som jeg jo skal på grund af min diabetes, siger han.

Web-konsultationerne skal udbredes

Det er overlæge Klaus Levin fra Svendborg Sygehus, der er manden bag projektet. Han drømmer om at kunne udvide konsultationsformen

- Måske kan man også få gavn af telemedicinsk diabetesbehandling eller andre former for behandling på steder som Grønland, Bornholm og tyndtbefolkede områder i Danmark - der behøver jo ikke nødvendigvis at være vand imellem, for at drage fordel af løsningen, siger han.

Oversigt

    Oversigt