I det fynske folks tjeneste

Ærøboer: Påskelørdag er større end jul

Ærøboer, tidligere ærøboer og deres venner fra hele landet strømmede lørdag morgen ud på øens strande for at koge æg, spise pølser og drikke øl.

Foto: Jonas Matson

Tusindvis af ærøboer, tidligere ærøboer, venner og turister fra hele landet deltog i den traditionelle påskelørdagsfest, hvor man går på stranden for at koge æg i saltvand over åben ild, riste pølser og snobrød ledsaget af liflige våde varer.

Begivenheden er så stor, at der er indsat ekstra færger, som iøvrigt er næsten udsolgt, og øens museer holder for en gangs skyld lukket med et skilt på døren, hvor der står: "Vi koger æg".

Som ærøboen Kim siger:

- Det er DAGEN på Ærø. Og hans kammerat Johan supplerer:

- Det er Ærøs største højtid - større end jul.

Dagen er ganske uformel. Man bærer tøj, der gerne må blive lidt beskidt, der er deltagere i alle aldre - ikke sjældent fejres dagen af tre generationer sammen -  og alle er lige.

Det holdt ingen tilbage, at dette års påskelørdag blev ret våd og kølig. Tidligere år har man hold traditionen i hævd, selvom det var snevejr.

Traditionens mulige oprindelse

Den kendes tilbage til omkring år 1900, hvor de ældre børn gik rundt til gårdene påskelørdag, sang for beboerne og fik æg, som de tog med til stranden og kogte i havvand.

Måske var det gårdenes piger og karle, der endelig havde fået en fridag og gerne ville fejre i festligt lag.

Men den præcise forklaring står hen i det uvisse.

Kilde: ærø.dk

Du kan se en reportage fra Ærø herunder (cirka 20 minutter)