Ærøboere skal stemme to gange

To kryds på samme dag. Foruden folketingsvalget skal indbyggerne på Ærø tage stilling til nationalpark.

Når borgerne på Ærø går til valg på torsdag, bliver det med to stemmesedler i hånden.

Foruden at beslutte hvem der skal sidde i Folketinget, skal de 5531 stemmeberettigede stemme ja eller nej til, om øen skal være del af en sydfynsk nationalpark.

- Debatten har været langstrakt, og derfor lægger vi beslutningen ud til folkeafstemning. Så bliver det afgjort en gang for alle, siger borgmester Karsten Landro (K).

Hidtil har planerne mødt stor modstand, blandt andet fra lodsejere og landmænd. Men ifølge borgmesteren er stemningen ved at vende, fordi flere mener, at det vil kunne skabe arbejdspladser og gavne turismen, hvis Ærø bliver del af parken.

- For to måneder siden var jeg overbevist om, at det ville blive et nej. I dag hører jeg flere og flere sige, at nationalparken kan blive en vej frem for øen, siger Karsten Landro.

Han har hidtil været blandt modstanderne, men siger, at projektet har ændret karakter fra at involvere hele øen til kun udvalgte naturområder.

- Den kommer ikke til at berøre så mange mennesker, som der oprindelig var lagt op til, og derfor kan det godt være, at jeg ændrer mening i 11. time, siger han.

Ifølge valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, er det sjældent, at et byråd benytter et folketingsvalg til at få borgerne til at tage stilling til kommunale anliggender. Men med beslutningen har byrådet på Ærø sandsynligvis sikret sig en højere stemmedeltagelse.

- Samtidig kan det jo gøres billigt, fordi hele valgapparatet i forvejen er rigget til, siger Rune Stubager.

Det Sydfynske Øhav, herunder Ærø, kan blive den sjette nationalpark i Danmark.