I det fynske folks tjeneste

Ærøsk sandhus bliver restaureret

Et af landets mindste restaureringsprojekter går nu i gang på Ærø. Et såkaldt sandhus på få kvadratmeter skal genopføres for at fastholde et historisk vidnesbyrd.

Dette sandhus skal restaureres for 24.000 kroner

1 af 2

Sandhusene på Ærø er ikke meget større end hundehuse. De er opført i kampesten og blev tidligere brugt til at opbevare sand, som blev brugt til rengøring i husene.

Det fine sand blev hentet langt ude på strandene og opbevaret i sandhusene indtil det blev strøet i husene for at binde støvet.

Sandhuse er kendt fra hele landet, men traditionen har været særlig udbredt på Ærø. Derfor har Realdania bevilget 16.000 kroner til en restaurering af et sandhus.

Arkitektonisk værdi

- Sandhusene repræsenterer en type byggeri, der normalt ikke vægtes særlig højt, men som ikke desto mindre udgør et vigtigt vidnesbyrd om tidligere tiders virke og leveform. Vi ønsker at være med til at sætte fokus på, at der også i den mindre skala gemmer sig eksempler på bygningskultur, som har selvstændig arkitektonisk værdi, siger Og Erik Rykind-Blarke fra Realdania.
 
Ærøskøbing Kommune støtter renoveringen med 8.000 kroner. Samtidig vil Ærø Museum gennemføre en undersøgelse af hvor mange sandhuse, der er tilbage på øen.