I det fynske folks tjeneste

Dansk rederi afviser døds-rygter: Piratgidsler lever i Somalia

Rederiet Shipcraft, der har to danske søfolk fanget hos pirater, afviser rygter om det ene gidsels død. Det 'døde' gidsel skulle være Eddy Lopez, der sidder fanget i Somalia med Søren Lyngbjørn fra Ærø.

Rederiet Shipcraft, der har to danske søfolk fanget hos pirater, afviser rygter om det ene gidsels død. Det 'døde' gidsel skulle være Eddy Lopez, der sidder fanget i Somalia med Søren Lyngbjørn fra Ærø (billedet).

Rederiet Shipcraft afviser, at firmaet skulle have mistet en ansat, som er taget til fange hos somaliske pirater.

Det sker i en erklæring på rederiets hjemmeside.

- Der har været rygter i udenlandske medier om, at en af vores kolleger, der er taget som gidsel af kriminelle i Somalia, er gået bort. Shipcraft har ikke modtaget nogen uafhængig eller verificerbar bekræftelse af disse informationer, skriver rederiet.

Shipcraft har nu i næsten to år haft to danske søfolk siddende som gidsler hos somaliske pirater.

Det er blandt andet den chilenske radiostation Cooperativa, der skriver om den chilenskfødte Eddy Lopez' mulige død på sin hjemmeside. Også netmediet Africa Review beretter om dødsfaldet.

Ifølge det chilenske medie har konsulærattaché Linda Bjørk ved den danske ambassade i Chile ringet til Lopez' familie for at berette, at et piratgidsel er afgået ved døden, og at det muligvis er kaptajn Eddy Lopez.

Sikkerhedseksperter har tidligere over for Ritzau berettet om, hvordan pirater ofte selv iscenesætter rygter om sygdom og død hos gidsler for at presse en løsesum op.

Cooperativa har imidlertid Lopez' søster som kilde til historien.

- Konsulærattachéen ringede til min mor for at fortælle, at hun måtte forberede sig på meget dårlige nyheder. At der var én død, og at det muligvis var hendes søn, fortæller søsteren.

Men disse oplysninger afviser Ole Egberg Mikkelsen, som er chef for Udenrigsministeriets borgerservice.

- Ambassaden i Santiago varetager kontakten til de chilenske pårørende på vegne af rederiet, men jeg kan afvise, at et sådant budskab er blevet viderebragt, siger han til Ritzau.

Han oplyser, at ministeriet er i tæt kontakt med rederiet Shipcraft og henviser i øvrigt til meddelelsen på rederiets hjemmeside. Indholdet i denne er blevet viderebragt til de pårørende i Chile, oplyser Ole Egberg Mikkelsen.

I meddelelsen kalder rederiet rygterne for "ødelæggende".

- Vi arbejder uafbrudt for at få vores mandskab frigivet så hurtigt som muligt. Trods alle forsøg har piraterne indtil videre ikke vist nogen tegn på, at de ønsker at frigive vores mandskab, lyder det i meddelelsen, som er underskrevet af Shipcrafts direktør Claus Bech.