I det fynske folks tjeneste

Der skal være flere økologiske landmænd på Ærø

Ærø Kommune tilbyder 110 konventionelle landmænd og lodsejere et gratis økologisk omlægningstjek.

Tjekket består af et besøg af en økologikonsulent, som går bedriften igennem sammen med landmanden. Foto: Økologisk Landsforening

I løbet af den kommende tid vil mange landmænd i Ærø Kommune blive kontaktet af kommunen med et tilbud om et gratis økologisk omlægningstjek. Selve tjekket består af et besøg af en økologikonsulent, som går bedriften igennem sammen med landmanden.

Det er 25 år siden, at Ø-mærket så dagens lys, og hver tredje liter mælk, hvert tredje bakke æg og hvert fjerde kilo mel i danskernes indkøbskurv er i dag økologisk, og derfor sætter Ærø Kommune i samarbejde med Økologisk Landsforening nu fokus på økologi. 

Andre steder i lignende områder ser man efterspørgsel på lokale vare fra for eksempel turister, så derfor kan det give øget lokal omsætning på Ærø.

Peter Søndergaard, Økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening

- Der er gang i økologien, og hele markedet kalder på flere varer. Der er ikke nogen specifik grund til, at vi ser på Ærø, men der er generelt en positiv stemning over for det, så derfor var det oplagt, siger Peter Søndergaard, der er økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening, til TV 2/FYN. 

- Ærøs beliggenhed, en stærk faglig landbrugskultur, og det at øen og kommunen tiltrækker mange turister giver gode afsætningsmuligheder for økologiske varer – lige fra grøntsager, frugt og bær til økologisk og lokalt produceret kød, tilføjer Peter Søndergaard. 

Stor efterspørgsel på økologiske varer

Markedet for økologiske fødevarer har været i solid og konstant vækst gennem mere end 10 år, og danskerne er det folkefærd i verden, som køber allermest økologi. I øjeblikket efterlyser danske butikskæder flere økologiske landmænd til at producere øko-mad for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Det har skabt stor interesse blandt konventionelle landmænd for at få vurderet mulighederne for gården ved eventuel økologisk drift, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. 

-  Økologisk landbrug er en driftsgren på linje med konventionelt landbrug, og et gratis omlægningstjek er en god mulighed for at overveje nye muligheder for ens ejendom. Derfor glæder vi os over samarbejdet med Økologisk Landsforening om at tilbyde landmændene i Ærø Kommune denne mulighed, lyder det fra Formand for Erhvervs-, teknik- og havneudvalget Lennart Mogensen.

Økologi

  • Siden 2007 er arealet øget fra 150.207 hektar til 179.808 hektar i 2015, hvilket svarer til en forøgelse på 29.601 hektar eller 20 procent over en otte årig periode. 
  • Det tager omkring to år at omlægge fra konventionelt til økologisk landbrug, hvor jorden ikke kan dyrkes. 
  • I de to år modtager landmænd en kompensation svarende til 1.200 kroner per hektar. 
  • Region Syddanmark er det region med det største økologiske produktionsareal i 2015 med over 60.000 hektar. 
  • Fra 2014 til 2015 udvidede Region Syddanmark med knapt 1.500 hektar. 
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet 

- Der har aldrig været så mange, der har lagt om, som nu. Erfaringer andre steder fra viser, at rigtig mange tager imod tilbuddet, og så er der en ret stor procentdel, som vælger at lægge om. Andre steder i lignende områder ser man efterspørgsel på lokale vare fra for eksempel turister, så derfor kan det give øget lokal omsætning på Ærø, forklarer Peter Søndergaard.