Der skal være flere økologiske landmænd på Ærø

Ærø Kommune tilbyder 110 konventionelle landmænd og lodsejere et gratis økologisk omlægningstjek.

I løbet af den kommende tid vil mange landmænd i Ærø Kommune blive kontaktet af kommunen med et tilbud om et gratis økologisk omlægningstjek. Selve tjekket består af et besøg af en økologikonsulent, som går bedriften igennem sammen med landmanden.

Det er 25 år siden, at Ø-mærket så dagens lys, og hver tredje liter mælk, hvert tredje bakke æg og hvert fjerde kilo mel i danskernes indkøbskurv er i dag økologisk, og derfor sætter Ærø Kommune i samarbejde med Økologisk Landsforening nu fokus på økologi. 

quote Andre steder i lignende områder ser man efterspørgsel på lokale vare fra for eksempel turister, så derfor kan det give øget lokal omsætning på Ærø.

Peter Søndergaard, Økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening

- Der er gang i økologien, og hele markedet kalder på flere varer. Der er ikke nogen specifik grund til, at vi ser på Ærø, men der er generelt en positiv stemning over for det, så derfor var det oplagt, siger Peter Søndergaard, der er økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening, til TV 2/FYN. 

- Ærøs beliggenhed, en stærk faglig landbrugskultur, og det at øen og kommunen tiltrækker mange turister giver gode afsætningsmuligheder for økologiske varer – lige fra grøntsager, frugt og bær til økologisk og lokalt produceret kød, tilføjer Peter Søndergaard. 

Stor efterspørgsel på økologiske varer

Markedet for økologiske fødevarer har været i solid og konstant vækst gennem mere end 10 år, og danskerne er det folkefærd i verden, som køber allermest økologi. I øjeblikket efterlyser danske butikskæder flere økologiske landmænd til at producere øko-mad for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Det har skabt stor interesse blandt konventionelle landmænd for at få vurderet mulighederne for gården ved eventuel økologisk drift, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. 

-  Økologisk landbrug er en driftsgren på linje med konventionelt landbrug, og et gratis omlægningstjek er en god mulighed for at overveje nye muligheder for ens ejendom. Derfor glæder vi os over samarbejdet med Økologisk Landsforening om at tilbyde landmændene i Ærø Kommune denne mulighed, lyder det fra Formand for Erhvervs-, teknik- og havneudvalget Lennart Mogensen.

Økologi

- Der har aldrig været så mange, der har lagt om, som nu. Erfaringer andre steder fra viser, at rigtig mange tager imod tilbuddet, og så er der en ret stor procentdel, som vælger at lægge om. Andre steder i lignende områder ser man efterspørgsel på lokale vare fra for eksempel turister, så derfor kan det give øget lokal omsætning på Ærø, forklarer Peter Søndergaard.