FAKTA: Sådan kommer Greenpeace-aktivisterne hjem

Rusland har droppet tiltalen mod 30 miljøaktivister og dermed synes vejen banet for deres hjemrejse.

26 udenlandske aktivister fra Greenpeace, der sammen med fire russere blev anholdt efter en aktion i Det Arktiske Ocean i september, kan nu efter alt at dømme snart rejse hjem. Det kan dog kun ske med et udrejsevisum.

* Den russiske lov om amnestien blev vedtaget 18. december. Den dækker en række dømte og anklagede personer. Der henvises specielt til sager om hooliganisme og deltagelse i uroligheder.

* De 26 udenlandske aktivister fra Greenpeace var tiltalt for hooliganisme. De befinder sig i Sankt Petersborg, hvor de er løsladt mod kaution, men deres sag ser ud til at slutte, nu da tiltalen onsdag er blevet droppet som følge af amnestien.

* Ifølge Greenpeace forventes det at tage et par dage, inden aktivisterne får udstedt det nødvendige udrejsevisum.

* Aktivisterne blev anholdt og deres skib, Arctic Sunrise, opbragt under en aktion på en russisk olieboreplatform den 18. september, hvorefter de blev varetægtsfængslet i to måneder, først i Murmansk og siden i Sankt Petersborg.

* Den 21. november blev den danske tredjestyrmand på Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, løsladt mod kaution til ophold i Sankt Petersborg. I dagene omkring blev også de øvrige aktivister frigivet fra fængslet mod kaution.

* Det russiske energiselskab Gazprom meddelte den 22. december, at man igen begynder at producere olie fra platformen, som i september blev forsøgt bordet af aktivisterne.

Kilder: AFP, Reuters og Greenpeace