Greenpeace: Alle aktivister var grundigt briefet

Utroligt, at en radikal angriber os, når det er Rusland, der bryder international lovgivning, siger Greenpeace.

Der er klart en risiko ved at deltage i en Greenpeace-aktion i Det Arktiske Hav mod en boreplatform fra det russiske olieselskab Gazprom.

Det siger Jon Burgwald, Arktiskansvarlig i Greenpeace.

- Men det er bekymrende, at en politiker fra De Radikale, som jeg opfatter som et parti, der holder af retten til at ytre sig og retten til at protestere højt, siger, at Greenpeace er uansvarlig. Jeg håber ikke, at det er partiets officielle holdning, siger Jon Burgwald.

Udenrigsordfører Rasmus Helveg (R) siger lørdag, at Greenpeace har handlet ekstremt uansvarligt og bragt aktivisterne i fare med aktionen for to uger siden.

- Det er utroligt, at han angriber Greenpeace, når det er Rusland, der bryder international lovgivning, siger han og fortsætter:

- Det er russerne, der ulovligt har bordet Arctic Sunrise i internationalt farvand i strid med international lov, hvorefter de tiltaler aktivisterne for pirateri.

30 Greenpeace-aktivister, der i blandt danske Anne Mie Roer Jensen, sidder varefængslet i Murmansk, tiltalt for pirateri, der kan give 15 års fængsel. Appelsagen kommer for retten i næste uge.

- Aktivisterne har som individer valgt at være med i aktionen. Dermed ikke sagt, at Greenpeace ikke har et ansvar, og vi vil gøre alt for at få dem løsladt. Men Greenpeace har ikke sat dem ind som gidsler i et politisk spil, siger han.

Ifølge Jon Burgwald var det en klar juridisk vurdering inden aktionen, at straffen for at overtræde sikkerhedszonen i russisk farvand var 12 euro.

- Aktivisterne har været grundigt briefet inden aktionen om, hvad de kunne vente og de juridiske konsekvenser af protestaktionen.

Men om aktivisterne er blevet briefet om, at aktionen kunne ende i en piratanklage, ved Jon Burgwald ikke.

Holland har rejst en voldgiftssag mod Rusland for at få frigivet 30 Greenpeace-aktivister og miljøorganisationens hollandsk indregistrerede skib Arctic Sunrise, der er beslaglagt af de russiske myndigheder.

I løbet af lørdagen er der demonstrationer i 49 lande med krav om, at russerne løslader Greenpeace-aktivisterne.