I det fynske folks tjeneste

Mercado-effekt: Vikaren fra Ærø får plads i Folketinget

De Konservative indkalder stedfortrædere for de nye ministre Mai Mercado, Søren Pape og Brian Mikkelsen. LA's Jimmy Steen Eriksen, Aarup, forbigås.

Anders Johansson (K). Foto: Folketinget

Folketinget får tre nye medlemmer, når De Konservative udskifter halvdelen af folketingsgruppen. Det sker, fordi partiet skal besætte posterne som justitsminister, erhvervsminister og børne- og socialminister.

Uden suppleanter ville den seks mand store folketingsgruppe blive halveret.

En bred kreds af partier er for få dage siden blevet enige om at genindføre muligheden for, at folketingsmedlemmer tager orlov, når de bliver ministre.

Læs også Borgerlig vagthund går fra barsel til ministerkontor

Den mulighed blev ellers afskaffet i 2005 - blandt andet med støtte fra De Konservative, der dengang fandt ordningen urimelig.

Men nu har et bredt flertal altså genindført ordningen. Begrundelsen er, at også små partier skal kunne komme i regering uden at tømme folketingsgruppen fuldstændig.

Vikaren fra Ærø
Stedfortræderen for den fynskvalgte, nye børne- og socialminister, Mai Mercado (K), er Anders Johansson, der har vikarieret for den nyudnævnte minister under hendes barsel.  
Han kommer fra Ærø, hvor han sidder i byrådet og er 2. viceborgmester.

Orla Østerby, der er førstesuppleant for den nye justitsminister Søren Pape Poulsen (K), og Brigitte Klintskov Jerkel, der er førstesuppleant for den nyudnævnte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), er de to andre nye i De Konservatives folketingsgruppe.

Læs også Endnu en minister til Fyn

LA henter ikke Jimmy ind
Med den nye aftale kan partier, der har en vælgertilslutning på ti procent eller derunder hente suppleanter ind for udnævnte ministre.

Jimmy Steen Eriksen (LA) fra Aarup er suppleant for Merete Riisager, som er blevet udnævnt til undervisningsminister, bliver ikke kaldt ind som suppleant.

Liberal Alliance, der fik 7,5 procent af stemmerne ved seneste valg, har nemlig ikke tænkt sig at benytte muligheden for at give plads til stedfortrædere for de fem folketingsmedlemmer, der bliver ministre.