I det fynske folks tjeneste

Nødvendigt at afvise låneansøgere

Det er nødvendigt at afvise låneprojekter i udkantsområderne. Sådan lyder det fra Realkreditrådet.

Søby Værft måtte selv finansiere en ny dok og denne administrationsbygning til i alt 50 millioner kroner.

På Ærø har blandt andet Søby Værft fået afslag på finansiering af en udvidelse. Det fik torsdag en delegation fra øen til at tage til Christiansborg, hvor ærøboerne fik foretræde for Erhvervsudvalget.

Ikke sikker på lån

I Realkreditrådet afviser vicedirektøren, at alle erhvervsprojekter i yderområderne af Danmark bliver afvist.

- Der bliver givet realkreditlån i alle dele af landet. Der kan dog være tilfælde, hvor realkreditinstitutterne kun er i stand til at give et begrænset udlån til eksempelvis erhvervsejendomme i udkantsområderne. For der kan være en betydelig usikkerhed om, hvorvidt det er muligt at sælge ejendommen til en rimelig markedspris, hvis det skulle blive nødvendigt. I disse tilfælde må udlånet begrænses eller måske helt undlades.

Det siger Jan Knøsgaard, der er vicedirektør i Realkreditrådet.

Nødvendig praksis

Han fortsætter:

- Realkreditinstitutterne er generelt set kun i stand til at yde realkreditlån, som har lave renter i forhold til anden finansiering, når der er sikkerhed for, at låntageren kan opretholde en tilstrækkelig indkomst til at betale de løbende afdrag. Det skal også være muligt at sælge den belånte ejendom på en tvangsauktion.

Vicedirektøren siger, at denne praksis er nødvendig for at kunne yde billige realkreditlån til boligejere og andre erhvervsvirksomheder.
 

link