Provinsborgmestre kritiserer: Vi får flest flygtninge

Hovedstaden favoriseres, når der skal findes plads til flygtninge, lyder kritikken fra borgmestre. Ærø er en af de tre kommuner, der får flest i forhold til indbyggertallet.

Provinsen skal i 2015 integrere langt flere flygtninge end hovedstadsområdet, og det får nu flere borgmestre på barrikaderne, skriver Jyllands-Posten onsdag.

Set i forhold til indbyggertal har de øvrige regioner fået tildelt to til tre gange så mange flygtninge som Region Hovedstaden.

Det er blandt andet Ærø, der sammen med Samsø og Læsø må tage mest fra i forhold til indbyggertal. Ærø må tage 25 mens Samsø skal have 18 og Læsø 8.

Ingen flygtninge til København

På Ærø venter 50 ledige job på at blivee besat.
På Ærø venter 50 ledige job på at blivee besat.

Og mens en række ø- og udkantskommuner skal huse flest, skal København og flere omegnskommuner ikke tage imod en eneste af de anslået 12.000 flygtninge, som får opholdstilladelse i år.

- Hovedstaden burde løfte fuldstændig på lige fod med alle andre, når vores regering har besluttet, at vi skal lukke dørene op, siger Hans Ejner Bertelsen, Venstre-borgmester i Morsø Kommune, til avisen.

Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), ser fordelingen af flygtninge som et udtryk for, at hovedstaden "gang på gang favoriseres".

- Det er ikke retfærdigt, siger han til Jyllands-Posten.

Også blandt landets store kommuner er der kritik af, at København ikke skal tage imod flygtninge. Det gælder blandt andet i Aarhus Kommune, hvor beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) kalder det "helt vanvittigt".

Men integrationsminister Manu Sareen (R) afviser kritikken fra provinsen. Den nuværende fordeling er ifølge ministeren fair:

- Modellen giver en bred geografisk fordeling af nye flygtninge og en mere jævn fordeling af den samlede integrationsopgave mellem kommunerne, siger han til Jyllands-Posten.