I det fynske folks tjeneste

Retssag mod politimand: Risikerer fængsel

Torsdag sidder en 57-årig politimand fra Ærø på anklagebænken ved Retten i Odense. Han er tiltalt for at have snydt sig til godt 4.000 kroner i kørepenge.

Optageret klokken 12.02 med kommentar fra betjentens forsvarer.

Den 57-årige politimand fra Ærø er tiltalt for 18 gange at have fået kørselspenge fra Fyns Politi for at have kørt i sin egen bil, men hvor han ifølge anklageskriftet har kørt i en af Fyns Politis patruljevogne. Tre gange skulle han have hævet kørselspenge på dage, hvor han havde  fri eller var sygemeldt, skriver fyens.dk. 

Betjenten risikerer fængselsstraf og formentlig også sit job, hvis han bliver dømt for bedrageri ved Retten i Odense torsdag.

Læs også Suspenderet: Ærø-betjent sigtet for bedrageri

Sagen bliver kørt som en domsmandssag, og statsadvokaten går efter en frihedsstraf.

- Vi mener, at det er en alvorlig sag, da forholdene er begået i tjenesten. Beløbet er ikke så afgørende. Det afgørende er, at han er tiltalt for både bedrageri og stillingsmisbrug, siger anklager Christina Schou til fyens.dk

Da sagen kom frem 13. juni 2016 bekræftede betjenten over for TV 2/FYN, at sagen handler om, at han har skrevet forkert i sin kørebog. Derudover havde han ingen kommentarer til sagen.

Læs også Meget på spil for Ærø-betjent

Politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen forklarede dengang, at det ikke var Fyns Politi selv, der havde anmeldt betjenten.

Det er den Uafhængige Politiklagemyndighed, der har efterforsket sagen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed sigtede henholdsvis den 14. april og 3. maj 2016 den 57-årige politimand for i 23 tilfælde at have begået bedrageri og tjenestemisbrug i forbindelse med indberetning af sin kørsel i tjenesten. Den sigtede nægtede sig dengang skyldig.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed sendte 17. juni 2016 en redegørelse til Statsadvokaten i Viborg, og  det er så endt i et anklageskrift med de i alt 21 sager.

Betjentens advokat, Torben Koch, siger onsdag til TV2/FYN, at hans klient kan erklære sig skyldig i pligtforsømmelse jævnfør Straffelovens § 157.

- Han vil i retten erklære sig skyldig i det er kan være pligtforsømmelse, forglemmelse  eller sjusk, men de andre punkter i tiltalen afviser min klient, siger  advokat Torben Koch.

Læs også Sigtelse mod Ærø-betjent vurderes af Statsadvokaten

 

Tiltale mod politimand

Straffeloven:

§ 155:
Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil 2 år anvendes.

§ 157:
Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører, straffes den pågældende med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Uden for foranstående bestemmelse falder hverv, hvis udførelse hviler på offentlige valg.

§ 279:
For bedrageri straffes den, som, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, ved retsstridigt at fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse bestemmer en anden til en handling eller undladelse, hvorved der påføres denne eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et formuetab.