Rusland vil boykotte Havretsdomstol

Rusland møder ikke op til retsmøder i Den Internationale Havretsdomstol under behandlingen af Greenpeacesagen, hvor Anne Mie Roer Jensen fra Marstal Navigationsskole er fængslet.

Rusland vil boykotte Den Internationale Havretsdomstol, som Hollands regering har bedt om at løslade de Greenpeaceaktivister, der sidder fængslet i Rusland.

30 Greenpeaceaktivister, herunder en dansk kvinde, er varetægtsfængslet i russiske fængsler, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Her blev aktivisterne tilbageholdt i forbindelse med aktioner mod russiske olieboringer i det arktiske område, og der rejses nu anklager mod aktivisterne for pirateri.

Strafferammen for sådan en forbrydelse er op til 15 år.

- Den russiske side har informeret Holland og Det Internationale Havretsdomstol om, at Rusland ikke agter at deltage i tribunalets høringer, skriver det statslige russiske nyhedsbureau RIA Novosti.

Nyhedsbureauet citerer en unavngiven kilde i Udenrigsministeriet i Moskva, den russiske hovedstad, for oplysningerne.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har sagt, at Danmark støtter det hollandske initiativ.

Greenpeaceskibet sejler under hollandsk flag, og regeringen i Holland meddelte mandag, at den bringer sagen op i Havretsdomstolen, der fysisk ligger i Hamburg i Tyskland.

Regeringen har sagt, at den venter, at høringerne holdes inden for de næste to eller tre uger.

De 30 aktivister kommer fra 18 forskellige lande, og de er varetægtsfængslet foreløbig frem til den 24. november i Murmansk-området.

Russerne greb ind, efter at aktivisterne på Greenpeaceskibet sejlede hen til olieboringerne på åbent hav og protesterede.

Olieboringerne på stedet foretages af det statslige, russiske olieselskab Gazprom.

Greenpeace mener, at Arktis er et alt for følsomt område til udvinding af olie, og at konsekvenserne i tilfælde af et udslip vil være ødelæggende for miljøet.