Solceller skaber splid i Marstal

Et solcelleanlæg på et byhus i Marstal har skabt ballade mellem naboer og i byen. Kommunen har nu udstedt et straksforbud mod opsætning af nye solceller i byen.

Solcelleanlæg er populære som aldrig før, men der er stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner fortolker reglerne på området. På Ærø må man ikke sætte solcelleanlæg op i Ærøskøbing, mens der er frit spil i Marstal, hvis anlægget er under 45 kvadratmeter.

Derfor valgte Marie Kreuter at sætte et anlæg op på sit hus i Møllergade.

- Jeg kontaktede teknisk forvaltning adskillige gange, og viste dem tegninger og planer. Til sidst sagde forvaltningen, at jeg jo bare kunne sætte anlægget op, fortæller Marie Kreuter.

Det gjorde hun så, og det fik balladen til at rulle.

Nu har naboerne malet deres del af tvillingehuset en anden farve. Genboerne klager over genskær fra anlægget. Fællesspisning på vejen er ophørt, og lokalplanen for Marstal by er blevet gransket igen og igen.

- Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg tilhører en generation hvor vi er blevet opdraget med at passe på miljøet, siger Marie Kreuter.

Forbud mod nye anlæg

1710 solceller1

Postyret om solcelleanlægget i Møllergade har nu fået Ærø Kommune til at udstede et såkaldt straksforbud mod opsætning af nye solcelleanlæg i Marstal.

- De miljømæssige perspektiver er beundringsværdige, men når der ligger et hus i en bykerne, der er en del af fælles kulturarv skal man passe på hvad man gør, siger Christina Kjerulff, der er formand for Bybevaringsforeningen Snorren i Marstal.

Men Marie Kreuter kan ikke forstå at det skal være forbudt at sætte anlæg op der skåner naturen.

- Jeg synes, at det er skammeligt for hele øen og samfundet. Man kan ikke kun fokusere på skønhed. Vi er nødt til at tænke på naturen og se det hele i en helhed, siger Marie Kreuter.

Se meget mere om balladen på Ærø og om kommunernes regler for opsætning af solcelleanlæg på TV 2/FYN klokken 19.30

Oversigt

    Oversigt