I det fynske folks tjeneste

Søvndal afviser pres på Rusland i Greenpeace-sag

Et politisk pres på russerne i sag om fængslet dansker vil næppe føre noget med sig, mener Villy Søvndal.

Et politisk pres på russerne i sag om fængslet dansker vil næppe føre noget med sig, mener Villy Søvndal.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil ikke lægge et politisk pres på Rusland i forbindelse med varetægtsfængslingen af en række Greenpeace-aktivister herunder en dansk kvinde.

- Erfaringerne viser, at det sjældent giver resultat at forsøge at påvirke andre landes retssystemer politisk i denne type sager. Det ville vi næppe heller acceptere her i Danmark, siger Søvndal i en mail til Ritzau.

I løbet af torsdag og fredag har en domstol i Murmansk valgt at fængsle de 30 aktivister, som var om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise.

Skibet blev brugt, da aktivisterne i sidste uge forsøgte at gå om bord på en boreplatform fra olieselskabet Gazprom i Det Arktiske Ocean. Arctic Sunrise blev efterfølgende bordet af den russiske kystvagt og sejlet til Murmansk.

Blandt aktivisterne er den 26-årige Anne Mie Roer Jensen, som læser til skibsfører på Marstal Navigationsskole. Hun er blevet fængslet i foreløbig 60 dage.

- Vi betragter på nuværende tidspunkt sagen som en konsulær sag om fængsling af en dansk statsborger i udlandet, siger Villy Søvndal til Ritzau.

- Derfor har vi sendt en medarbejder fra ambassaden til Murmansk for at hjælpe og holde kontakt til danskeren derovre og for at formidle kontakt de nærmeste pårørende i Danmark. Han følger sagen tæt og påser, at alt går efter bogen, siger udenrigsministeren.

Myndighederne i Rusland undersøger, om der er grundlag for at tiltale aktivisterne, og dermed også den danske kvinde, for pirateri.

- Vi kender ikke den endelige anklage. Men vi vil fortsat følge sagen meget tæt og gøre alt, hvad vi kan for at støtte det danske besætningsmedlem og hendes pårørende. Det er deres interesser, vi skal varetage i denne sag, siger Villy Søvndal.