Vision om grøn færgerute

Det er den sidste dag med sejlads på færgeruten mellem Marstal og Rudkøbing. Men en gruppe lokale har planer om at indsætte en ny - og mere miljøvenlig - færge på ruten.

Søndag transporterer færgen M/F Marstal for sidste gang passagerer mellem Marstal og Rudkøbing. Fremover vil de blå og hvide færger kun sejle i mellem Ærøskøbing og Svendborg, og ikke mellem Ærø og Langeland.

Ærø Kommune besluttede i oktober at spare færgeruten væk. Og det ærgrer John Gråhøj fra Marstal, der var med på en af færgens sidste ture.

- Det er ikke kun vemodigt, det bliver også svært at få til at hænge sammen, for det er jo størst befolkede del af øen, siger han.

Men det er ikke sikkert, at der har sejlet færger mellem Marstal og Rudkøbing for sidste gang. En gruppe borgere har en vision om, at Ærø og Langeland fortsat skal være lænket sammen af søvejen. Og det skal ske på en grønnere måde end hidtil:

- Vi tror egentlig, at tiden er moden til, at man godt kan have færger til eldrift, siger Flemming Boye, der er med i visionsgruppen.

Hovedideen i visionen er, at man i stedet for at bruge store dieselfærger, indsætter mindre færger, der er el-drevne, og skal lades op med vindstrøm.

- Det vil være lidt mindre færger, som til gengæld vil være lidt hurtigere, og kunne klare sig med en mindre besætning. Det vil betyde, at man kan lave et mere varieret udbud af afgange, siger Flemming Boye.

De grønne færger er stadig kun en vision, men gruppen håber på, at de kan få sat en debat i gang, så chancen, for at idé bliver til virkelig, stiger.