Børn, broer og bred enighed: Sådan bliver pengene fordelt på Ærø

Onsdag blev budgettet for 2022 til 2025 lagt på Ærø. Turisme, børn og unge er nogle af fokuspunkterne, som skal være med til at skabe en god fremtid for øen.

På Ærø blev der onsdag indgået et budgetforlig for 2022 til 2025 med bred enighed i kommunalbestyrelsen til forhandlingerne, hvor alle partier underskrev forliget.

Der skulle i alt lægges budget for godt 22,5 millioner kroner, som skal være med til at skabe udvikling og vækst på den sydfynske ø.

- Det er et ansvarligt budget, for vi tænker på fremtiden. Der er passende økonomi til både 2023, 2024 og 2025 også, så vi ikke bare tømmer kassen. Jeg synes, vi har tænkt godt på Ærøs fremtid, siger borgmester på Ærø, Ole Wej Petersen (S) til TV 2 Fyn.

Børn og bro

I budgetforliget er der tiltag som blandt andet styrker uddannelse, infrastruktur, turisme, erhverv, bosætning og kultur. 

quote Vi skal leve af turister, men vi vil også gerne have flere børnefamilier til Ærø, så det skal gøres attraktivt

Ole Wej Petersen (S), borgmester, Ærø Kommune

Et af de helt store punkter i forliget er en ny skonnertbro og udskiftning af broer i Marstal havn for 16,027 millioner kroner.

- Vi har lavet investeringer i vedligehold af vores havne, som er vigtigt for at få turister hertil, forklarer Ole Wej Petersen.

Sådan fordeler pengene sig i budgettet for 2022 til 2025

Derudover vil børn og unge på Ærø kunne mærke det nye budget, hvor der både sættes lidt over halvanden million kroner af til en ny SFO i 2022, knap en halv million til udvikling af Ærø Efterskole i 2022 og en million kroner årligt for 2022-2025 til flere lærere og pædagoger og øget forberedelsestid på folkeskolerne.

- Vi har forsøgt at kigge fremad med budgettet. Vi skal leve af turister, men vi vil også gerne have flere børnefamilier til Ærø, så det skal gøres attraktivt. Der bliver blandt andet gratis mad i vuggestuerne, som vi allerede har i børnehaverne, siger borgmesteren.

Dertil er det lagt i budgetforliget, at unge skal kunne modtage gratis psykologhjælp

Hjemmehjælp mister penge

Mens de yngre får tildelt penge, så bliver der taget en smule fra de ældre. Sidste år blev der bevilliget to millioner kroner til mere drift af hjemmehjælp. Men det ændrer sig med det nye budgetforlig.

- Det har været umuligt at få personale. Pengene kan ikke bare stå og blomstre, de skal bruges. Så vi sætter det ned til en million kroner om året, og når vi kan få mere personale, vil vi kigge på det igen, siger Ole Wej Petersen og fortsætter:

- Det skal være en motivationsfaktor, for der er ikke nogen, der mister noget.

Overordnet set er der tale om småjusteringer i øens budget.

- Der er ikke mange millioner at rykke rundt på, men vi er også en lille kommune. Men det vigtigste er, at vi har indgået et budgetforlig, hvor alle er med. Det tegner godt for vores lille demokrati herovre, fastslår borgmesteren.

document — Læs hele budgetforliget., 0.47 MB

Oversigt

    Oversigt