Millioner til Ærø: Røde partier vil bruge klimapris på drikkevandet

Ærø er Europas mest energiansvarlige ø, mener EU og støtter øen med 3,7 millioner kroner. Pengene bør bruges på bedre drikkevand, mener borgmesteren.

Ærø Kommune har modtaget en miljøpris fra EU for øens store ambitioner på energiområdet. Når det gælder grøn borgerinddragelse, er Ærø blandt de bedste i Europa, mener man i EU.

Med prisen følger 500.000 euro, svarende til 3,7 millioner kroner. 

Derfor skal man nu finde ud af, hvad de mange penge skal bruges til på den grønne ø.

- Jeg mener, man med fordel kan bruge pengene - eller i hvert fald en del af dem - på projekter, der beskytter vores grundvand, lyder det fra borgmester Ole Wej Petersen (S). 

Forslaget om at forsøge at forbedre drikkevandskvaliteten på Ærø støttes varmt af Alex Suszkiewicz, engageret miljøforkæmper og medlem af Enhedslisten.

- Vi har i Enhedslisten flere gange tidligere peget på de problemer, der gør sig gældende omkring vores drikkevand, og vores forslag vil være en gennemgribende omlægning til økologisk landbrugsdrift, kombineret med et forbud mod privat brug af sprøjtegift, siger Alex Suszkiewicz.

Sprøjtegift i næsten alle boringer

Enhedslisten påpeger, at 72 procent af Ærøs areal er omfattet af ikke-økologisk landbrugsdrift.

- Størstedelen af disse landområder dermed potentielt udsat for brug af sprøjtegift. Kombineret med Ærøs kringlede geologi er det rigtig skidt for drikkevandet, mener Alex Suszkiewicz.

quote Samlet set har vi fint drikkevand på Ærø. Vi har nogle punktforureninger, som vi kæmper med, men efter min opfattelse er de problemer aftagende

Bent Juul Sørensen, formand for Ærø Vand

Prøver gennem de seneste fem år har vist rester af sprøjtegifte i 30 ud af 31 undersøgte drikkevandsboringer på Ærø, heraf 14 over grænseværdien. Dermed indtager den grønne ø på en kedelig førsteplads i den fynske region, når det gælder forurenet drikkevand.

I Enhedslisten håber man på, at drikkevandet bliver et tema i valgkampen op til kommunalvalget i år.

- Valgkampen op til sidste kommunalvalg i 2017 viste et udbredt ønske blandt ærøboerne om rent drikkevand uden rester af sprøjtegifte. Dengang udtalte de fleste af øens partier stor interesse for grundvandets kvalitet, men siden da er der os bekendt ikke sket nævneværdigt, siger Alex Suszkiewicz.

Vandværksformand afviser problem

Borgmester Ole Wej Petersen anerkender, at der kan gøres mere, men forklarer samtidig, at det kan være vanskeligt for kommunen at tvinge ting igennem. 

- Det er noget, vi har snakket om længe, men det kan være svært at komme til. Det er jo private lodsejere, der ejer jorden.

Borgmesteren kan godt se for sig, at der rejses skov eller økologiske frugtplantager på Ærø, og det kan både fungere som beskyttelse af drikkevandet og som CO2-reducerende indsats.

Men det vil være spild af penge at bruge EU-prisen på grundvandsbeskyttelse, mener Bent Juul Sørensen, formand for Ærø Vand.

- Samlet set har vi fint drikkevand på Ærø. Vi har nogle punktforureninger, som vi kæmper med, men efter min opfattelse er de problemer aftagende, siger Bent Juul Sørensen.

Ærøs mest forurenede drikkevandsboringer er lukket. Andre steder blandes det forgiftede vand med rent vand, så grænseværdierne ikke overskrides. 

I Marstal renser man drikkevandet med et kulfilter.

- Det fungerer ganske glimrende, og kulfilteret fjerner faktisk flere skadelige stoffer, end vi først troede, at det ville. Og når vi blander det forurenede vand op med rent vand, så overholder vi også grænseværdierne. Så i virkeligheden har vi slet ikke så store problemer, som det ser ud, når folk bare læser overskrifterne om fund af gift i drikkevandet, siger Bent Juul Sørensen.

Oversigt

    Oversigt