Politikere kæmper om pladsen – men på Ærø skal man kigge langt efter en plakat

Der er ingen portrætfotos i lygtepælene i Ærø Kommune, hvor partierne har lavet det, de kalder en gentlemansaftale.

I mange fynske kommuner er lygtepælene allerede nu tapetseret med valgplakater. Men noget anderledes ser det ud i Ærø Kommune.

Her kan man kigge lagt efter portrætbilleder og valgslogans langs vejene. I flere år har der nemlig været en gentlemanaftale om enten ikke at bruge plakater eller at begrænse sig til partibogstavet, fortæller Lennart Mogensen fra Venstre.

- Vi ser sådan på det, at det skæmmer i vores natur, siger han og fortæller, at man hos Venstre helt undlader plakater.

Til Folketingsvalget er der ikke samme aftale, ligesom den heller ikke gælder regionsrådsvalget. Men kun enkelte partier har valgt at tage plads i lygtepælene forud for kommunalvalget. 

Vil gerne have flere valgplakater

En tur rundt på øen vidner dog om, at aftalen mellem partierne bliver holdt i hævd. Hos de lokale socialdemokrater, der står for størstedelen af plakaterne på øen, har man valgt at benytte sig af plakater med partibogstaver.

- Vi havde så meget ro og fred til at hænge op lørdag. Det er lidt trist, siger Peter Hansted (S), der er udpeget som borgmesterkandidat.

Partiet genbruger plakaterne fra år til år, så der ikke skal laves så mange nye, fortæller han. Men selvom det at få lygtepælene for sig selv er drøm i mange andre kommuner, er socialdemokraten lidt ærgerlig over det.

- For mig har valget altid været en fest, og man får også gjort folk opmærksom på det, siger han.

- Jeg mener, det er overkill helt at fjerne dem, for det er vigtigt, at man får folk hen at stemme, og valgplakater bidrager til det. 

På en strækning på fem kilometer så Lennart Mogensen tre valgplakater.
På en strækning på fem kilometer så Lennart Mogensen tre valgplakater.
Foto: Lennart Mogensen

Også det nye parti Ærø i centrum, der så dagens lys sidste år, kan spottes højt til vejrs. Men i et meget begrænset antal, fortæller initiativtager og medstifter Jens Weiss.

- Der kommer et par mere, når valget nærmer sig, men vi vil ikke trætte vælgerne. Vi er dog et nyt parti og vil gerne gøre opmærksom på, at vi eksisterer, siger han. 

Plakater er lig med stemmer, mener forsker

Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er der da også en stor fordel ved at være synlig i bybilledet. Han har tidligere forklaret, at valgplakater er med til at øge fokus på den enkelte kandidat og dermed også antallet af personlige stemmer.

Derudover kan de, som Peter Hansted også pointerer, være med til at få folk til stemmeurnerne.

- Det kan være med til at øge valgdeltagelsen for grupper, som måske ikke er så opmærksomme på det. Og så giver det flere personlige stemmer, jo flere valgplakater man får sat op, har Kasper Møller Hansen tidligere fortalt.

Det er dog ikke noget, som Venstre-manden Lennart Mogensen tager så tungt.

- Jeg har været med i politik siden 2001, og min erfaring er, at folk bliver trætte af det, siger han og understreger, at der ikke er nogle bad feelings, hvis partier vælger at benytte sig af plakater trods aftalen.