BIOS-millionlån får stram udløbsdato

Der er politisk flertal i Region Syddanmark for, at ambulancefirmaet BIOS skal betale millionlån tilbage indenfor få måneder. Nogle ser gerne, at det sker straks.

Det fortaber sig lidt i det uvisse, hvordan fejlen kunne ske. Men i al stilhed landede der altså 30 millioner kroner for meget på bankkontoen hos ambulancefirmaet BIOS.

Det var TV 2/FYN og Fyens Stiftstidende, der kunne fortælle om fejludbetalingen, som ikke engang afsenderen, Region Syddanmark, havde undret sig over.

Nu viser der sig et politisk flertal for, at pengene skal tilbagebetales meget snart. Det viser en rundringning, som TV 2/FYN har foretaget.

Poul-Erik Svendsen fra Socialdemokratiet har kun meget lidt tålmodighed med tilbagebetalingen af pengene.

- Vi giver dem juli og august til at finde de penge, og betalingen skal falde i sommer.

Han har dog bemærket, at regionsrådsformand Stephanie Lose overfor Fyens Stiftstidende vil give BIOS en frist til udgangen af september. Og så langt vil han dog godt strække socialdemokraternes tålmodighed.

Sammen har Venstre og Socialdemokratiet flertal, så når regionsrådet skal tage stilling til betingelserne for tilbagebetalingen, er der altså sat en streg i sandet 30. september. Da skal pengene være tilbage på Region Syddanmarks konto.

Men der er andre partier, der gerne så pengene betalt tilbage straks.

quote Hvis ikke BIOS kan skaffe pengene, så er det deres eget problem

Vibeke Syppli Enrum, Enhedslisten

Vibeke Syppli Enrum fra Enhedslisten mener, at millionlånet skal være tilbagebetalt senest 31. juli.

- Ellers må vi jo tilbageholde deres udbetaling for august måned. Jeg mener ikke, at en offentlig institution skal fungere som bank for et privat firma. Hvis ikke BIOS kan skaffe pengene, så er det deres eget problem.

Ida Damborg fra SF lægger sig på samme hårde linje og vil hverken acceptere kredit eller en afdragsordning.

- En afdragsordning er ikke en option. Det er ulovlig erhvervsstøtte, så de penge skal tilbage til regionen med det samme. Jeg mener, at vi bør modregne dem allerede her næste gang, de skulle have en normal betaling.
Det er en utilgivelig fejl, regionen har lavet – jeg skubber ikke det hele over på Bios’ banehalvdel. Men jeg opfatter det dog også som en privat virksomhed, der har siddet på hænderne i et halvt år uden at betale de penge tilbage, som de uretmæssigt har fået. Jeg køber ikke Morten Hansens forklaring om, at kontrakten kan udlægges forskelligt. Jeg er skolelærer, og jeg kan sagtens forstå den, siger Ida Damborg til TV 2/FYN.

Også de konservatives Lasse Krull lægger en hård linje overfor BIOS uden mulighed for afdragsordning. Og han så gerne, at de 30 millioner kom tilbage noget hurtigere, end Stephanie Loses september-krav.

- Det synes jeg godt nok lyder af lang tid. Det lyder ikke som hurtigst muligt i mit univers. Men jeg har svært ved at slynge en bestemt dato ud, siger han.

Det Radikale Venstres Kristian Grønbæk Andersen støtter Stephanie Loses udløbsdato på slutningen af september.

- Jeg ved fra min finansielle baggrund, at det tager tid at forhandle med sit finansielle bagland - og det gælder nok også Rabobank. Men så skal snoren heller ikke strækkes længere end september med, siger han.

Thies Mathiasen fra Dansk Folkeparti er mere åben for at høre, hvad forhandlingerne med BIOS kan ende med.

- Når Lose siger september, så er det en fin forhandlingsstrategi. Personligt vil jeg ikke sætte en konkret dato. Nu må vi lige se, hvad forhandlingerne ender med. Men pengene skal selvfølgelig tilbage, det er en katastrofe, at det overhovedet er sket.

Marianne Mørk Mathiesen fra Liberal Alliance er ikke så meget optaget af, hvornår pengene skal tilbage, men mere hvordan det overhovedet kan være sket, at pengene blev udbetalt forkert.

- Det tyder på for meget rod i regionens interne bogholderi. Og det skal vi have kigget på. Pengene skal selvfølgelig tilbage, for de har jo lånt dem gratis. Men BIOS kan jo ikke gøre for, at vi har deponeret 30 millioner på deres konto. Loses oplæg med at få pengene tilbage inden 30. september lyder meget passende.

Kun Holger Gorm Petersen fra Vejle Folkeparti er klar til at give ambulancefirmaet lang snor med tilbagebetalingen.

- Nu må vi slå koldt vand i blodet, for BIOS skal lige have tid til at finde en løsning. I bund og grund er det sket, fordi der er forskellige fortolkninger af kontrakten. Vi må være rimelige, og se hvad de kan. Hvis det så tager resten af året, er det også OK.

Presset økonomi

BIOS' økonomi er presset på grund af store udgifter til overtidsbetalinger og til bøder til Region Syddanmark for misligholdelse af kontrakten. For få dage siden fik ambulanceselskabet tilført 37 mio. kr fra det hollandske moderfirma, for at kunne holde selskabet økonomisk kørende.

Så med kravet om hurtig tilbagebetaling af regionens lån på 30 mio. kr, presser man altså firmaets likviditet yderligere.

Det får dog ikke Ida Damborg fra SF til at ligge vågen om natten. 

- Hvis Bios har et problem med deres likviditet, er det ikke vores problem. Det er ikke anderledes, end hvis det er en entreprenør, der ikke kan køre videre. Jeg har tillid til, at vores regionsrådsformand har styr på, hvordan vi kan opretholde ambulanceberedskab, selv hvis Bios ikke længere kan holde deres kontrakt, siger hun.

Helt så skråsikker er Marianne Mørk Mathiesen fra Liberal Alliance ikke.

- Jeg har spurgt ind til det, og der er ikke risiko for, at de går konkurs lige nu. Jeg er ikke så rolig, som jeg har været omkring deres økonomi, men så længe deres bankforbindelser siger god for dem, så må det være ok.