Masser af huller i Bios´ vagtplan

269 ubesatte vagter alene på Fyn og mere end 500 ledige vagter i alt. Sådan ser virkeligheden ud lige nu for ambulancedriften i Bios, viser et internt vagtregnskab for sommerferiemåneden juli, som fyens.dk er kommet i besiddelse af.

Ifølge regnskabet er der 16 ubesatte vagter den 1. juli (i dag) samlet set på Fyn og i Sønderjylland og Sydvestjylland, som er de tre områder, som Bios opererer i, skriver Fyens.dk.

Og situationen bliver ikke bedre i de kommende dage og uger.

Lørdag mangler Bios at besætte ni vagter på Fyn og fem vagter i Sydvestjylland. På søndag er der otte huller på Fyn, seks huller i Sønderjylland og fire huller i Sydvestjylland - 18 ubesatte vagter i alt.
 

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få Bios-direktør Morten Hansen til at forklare, hvorfor der er så massive huller i vagtplanen, når nu direktøren flere gange offentligt har fortalt, at firmaet har knap 500 reddere i drift. Et antal, som ikke er langt fra idealbemandingen på 550 reddere.

Men Morten Hansen har ikke reageret på Fyens Stiftidendes henvendelse.

Imidlertid er der ingen grund til bekymring, lyder fra Rikke Vestergaard, som er nytiltrådt koncerndirektør i Region Syddanmark med ansvar for blandt andet ambulancedriften i Syddanmark.

Rikke Vestergaard fortæller, at Bios tirsdag redegjorde for situationen, og at de mange huller svarer nogenlunde til virkeligheden i juni måned.

Det betyder ifølge Rikke Vestergaard, at driften for juli efter alt at dømme ender på niveau med driften i juni, hvor Bios i gennemsnit dagligt leverede 3-4 ambulancer færre end firmaet er forpligtet til ifølge kontrakten med Region Syddanmark.

En manglende kontraktopfyldelse, som bekendt har resulteret i en bod til Bios på cirka 13 millioner kroner for første kvartal af 2016, hvilket det økonomisk kriseramte selskab har afvist at betale.

- Jeg tror, at det lykkes at komme ned på kun tre-fire manglende ambulancer, siger Rikke Vestergaard.

- Og indtil videre har vores vagtcentral været dygtig til at disponere ambulancerne på en måde, sådan at de manglende beredskaber ikke har påvirket responstiderne, siger Rikke Vestergaard.

- Så du er helt rolig ved udsigten til over 500 huller i vagtplanen på en enkelt måned?

- Jeg er ikke bekymret, siger Rikke Vestergaard.

Det er Ida Damborg (SF), medlem af regionsrådet, til gengæld.

- Det er et chokerende højt tal, som er dybt bekymrende. Jeg kan principielt ikke gøre noget ved det, når det er en ekstern leverandør. Men jeg vil følge situationen nøje og bede om at få en ugentlig redegørelse for, hvordan det ser ud med manglende beredskaber, siger Ida Damborg.