Professor: Falck kan kræve nyt ambulanceudbud

Selvom ambulanceselskabet BIOS har sikret sig ambulancedriften i det meste af Region Syddanmark de næste 10 år, så kan en anden ambulanceoperatør komme til fadet før tid. Det skriver DR Syd.

Region Syddanmark kan i yderste konsekvens blive tvunget til at lave et nyt ambulanceudbud, vurderer Karsten Naundrup Olesen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet.

- Indgåelse af aftaler, som det offentlige er part i, er som hovedregel underlagt udbudsregler, som er skabt for, at der er et marked for, at private virksomheder kan komme ind og tjene nogle penge, forklarer Karsten Naundrup Olesen til DR Syd.

Ambulanceselskabet BIOS mangler reddere og har svært ved at få vagtplanerne til at hænge sammen. I gennemsnit mangler BIOS én ambulance om dagen. Helt galt gik det den 1. oktober, hvor selskabet manglede over ti procent af beredskabet.

BIOS har erkendt, at selskabet lige nu ikke lever op til det, som det er kontraktligt forpligtet til. Og Region Syddanmark har af flere omgange udtrykt mistillid til BIOS. Alligevel har regionen valgt at opretholde aftalen med BIOS.

Men, hvis man undervejs beslutter sig at acceptere væsentlige ændringer i en sådan aftale, så er det ikke længere ligebehandling af alle budgiverne. Og så kan en anden ambulanceoperatør i grelle tilfælde kræve et nyt udbud, vurderer Karsten Naundrup Olesen.

- Så kan det være, der er en anden ambulanceoperatør, der tænker, at hvis det var en mindre opgave, der egentlig var udbudt, så kunne vi godt have leveret et bedre tilbud og måske have vundet udbuddet.

- Hvis man laver en væsentlig ændring af kontrakten, så er udbudsreglerne sådan, at så skal der foretages et nyt udbud. For så er det i virkeligheden en ny opgave, der skal udføres, siger Karsten Naundrup Olesen. Han slår fast, at han ikke kender alle detaljerne i kontrakten mellem BIOS og Region Syddanmark. Derfor kan han ikke at give et bud på, hvad 'væsentlige ændringer' eventuelt dækker over.

Regionsrådsformand Stephanie Lose, V, ønsker ikke at kommentere, juraprofessor Karsten Naundrup Olesens vurdering af sagen, men siger til DR Syd.

- Jeg har fuld tillid til, at den løbende juridiske rådgivning, vi får af kammeradvokaten, er det bedste juridiske grundlag vi har at agere ud fra.

BIOS vandt i fjor ambulanceudbuddet i Syd - og Sønderjylland og på Fyn. 1. september overtog BIOS ambulancedriften fra Falck.