I det fynske folks tjeneste

Region begik fejl ved at udbetale for meget til Bios

Region Syddanmark erkender, at embedsfolk burde have opdaget, at der blev udbetalt for mange penge til Bios i 2015. Forløbet skal nu kulegraves.

00:19

1 af 2

Koncerndirektør i Region Syddanmark Rikke Vestergaard vil nu sætte gang i en grundig undersøgelse:

- Det er simpelthen ikke godt nok, at der er sket sådan en fejl, og at den ikke er blevet opdaget før nu. Vi vil nu gennemgå hele forløbet og sikre os, at det ikke kan ske igen. Bios’ sjusk med fakturaerne er ingen undskyldning for, at vi ikke fanger den slags tidligere i forløbet, siger Rikke Vestergaard i en pressemeddelelse efter et seks timer langt møde mellem regionen og Bios torsdag.

Det sker efter, at det er kommet frem, at ambulanceselskabet Bios har fået forudbetalt 31 millioner kroner for meget i 2015.

Regionsrådet vil modtage en redegørelse for regionens håndtering af afregningerne, så snart regionen har afdækket, hvorfor den ekstra udbetaling ikke blev bremset.

Fejl og fortolkninger

Det var forskellige fortolkninger af ambulancekontrakten og en fejl i Regions Syddanmarks håndtering af regningerne, der betød, at ambulanceoperatøren Bios Ambulance Services fik udbetalt en forudbetaling for meget i forbindelse med årsskiftet 2015/2016.

Derfor skal Bios nu tilbagebetale pengene til regionen.

Det er Bios’ opfattelse, at de hele tiden har været berettiget til en ekstra måneds betaling – det vil sige en forudbetaling plus betaling for 30 dage ekstra.

Bios oplyser, at det er årsagen til, at virksomheden har indkrævet én ekstra forudbetaling i 2015.

Efter dagens møde er Bios dog indforstået med at følge regionens fortolkning, der lyder på én enkelt måneds forudbetaling.

I følge Region Syddanmark er den ekstra udbetaling af pengene sket som led i afregningen for ambulanceberedskaberne i november og december 2015.

Forløbet beskriver de som følgende…:

  • Bios fremsender en faktura for november, som Region Syddanmark ifølge kontrakten betaler forud 2. november 2015.
  • Bios fremsender endnu en faktura for november for et beløb, som Region Syddanmark betaler 1. december. (Denne faktura burde have været angivet som afregning for december.)
  • Bios fremsender igen en faktura, men denne gang for december, som Region Syddanmark betaler 17. december. (Det er således denne betaling, der ikke skulle have været gennemført.)

Det er således tilsyneladende fejl i Bios’ fakturabeskrivelser, og den efterfølgende manglende kontrol fra Region Syddanmarks side, der er skyld i den ekstra forudbetaling, konkluderer regionen i første omgang.

Uafklaret hvornår Bios betaler tilbage

Bios er indstillet på at tilbagebetale beløbet, men Bios har på grund af en presset økonomi bedt om tid til at vurdere, hvor meget virksomheden kan betale her og nu, og hvordan den øvrige tilbagebetaling kan foregå.

Forretningsudvalget i Region Syddanmark og regionsrådet skal tage stilling til tilbagebetalingsforslaget i august.

 

00:53

Hvordan betaler man lige 30 millioner kroner for meget?

Luk video