1. maj debutant: Vi skal værne om fællesskabet

20-årige Sebastian Nielsen fra Munkebo fik mandag morgen sin debut som 1. maj-taler. Budskabet var, at vi skal værne om det danske fællesskab, og man skal melde sig ind i fagbevægelsen eller et parti, hvis man vil ændre noget.

Sebastian Nielsen er formand for DSU i Kerteminde, og han er kandidat for Socialdemokraterne, når der er kommunalvalg til november.

Med sine 20 år er han suverænt den yngste kandidat til byrådet i Kerteminde, og i dag skal han holde sin første 1. maj-tale foran en forsamling noget ældre socialdemokrater i Munkebo Kulturhus.

- Jeg er nervøs, og jeg er ret spændt. Men det skal nok blive godt, siger Sebastian Nielsen, og tilføjer:

- Det er jo lidt specielt. Men jeg tror også, det gør, at der er plads til, at man er lidt mere fandenivoldsk, ved at man er så ung, som man er. Det er jo noget, vi DSU'ere kan tillade os lidt mere, både i kampagner og når vi holder taler, det er at være lidt mere på spidsen end mange af de andre.

Andre dagsordner

Sebastian Nielsen taler som ungt menneske, og det afspejler nogle af hans mærkesager også. For eksempel plæderer han for, at man sagtens kan blive boende i Munkebo eller Kerteminde, mens man  studerer, og han føler, at han bliver taget alvorligt trods sin unge alder.

- Der er mange, der mener, at fordi man er ung kandidat, så skal man stå lidt i baggrunden. Sådan føler jeg ikke, det er her, siger han.

Artiklen forsætter under videoen. 

 

Foreninger under pres

Da Sebastian Nielsen går på talerstolen, begynder han med at hylde det danske fællesskab og den danske tillid; noget vi bør værne om og aldrig tage for givet.

Men samtidig gør han opmærksom på, at fællesskabet er truet, fordi færre melder sig ind i en fagforening. 

Citat fra talen:

Man hører mere og mere, at folk siger, de ikke vil melde sig ind i en fagforening, fordi jeg får den rigtige løn og jeg er på gode ansættelsesvilkår. Og allerede der har man jo glemt fællesskabet. Ja, det kan da godt være, at jeg får den rigtige løn, og jeg bliver betalt ordentligt, men hvis jeg har nogle kammerater, nogle brødre og søstre i Jylland, som arbejder med det samme, men som ikke bliver behandlet ordentligt; jamen det er jo der, hvor fællesskabet skal slå til. Det er der, hvor fællesskabet skal sige: Vi nægter at acceptere, at folk ikke får deres løn ordentligt, vi nægter at folk bliver snydt med deres overarbejdstimer, og vi vil slet ikke acceptere, at det altid er ansætteren, der kan bestemme, hvordan kravene skal være for lønmodtageren

Danmarks ungdom er ikke liberal

Efter talen gør Sebastian Nielsen status. 

- Jeg synes, det er gået super godt. Det er rigtig fedt at se, at der er så mange, der bakker op om 1. maj-arrangementet her i Munkebo.

Selvom deltagerne for størstedelens vedkommende kunne være Sebastians forældre eller bedsteforældre, ser Sebastian Nielsen lyst på fremtiden, og han tror, der kommer flere unge med til 1. maj i fremtiden:

- Nu kunne vi jo se i år, at der var flere unge mennesker med, end der var sidste år i hvert fald, så det hjælper om ikke andet, og vi stiger jo i medlemstal i DSU, så jeg køber ikke præmissen om, at ungdommen er liberal.
 

Oversigt

    Oversigt