Ti ting du ikke vidste om dit drikkevand

Når du åbner hanen i køkkenet, kan vandet være ældre end Pyramiderne i Egypten. Bare rolig, det er dog ikke for gammelt til at drikke.

Der er fundet pesticidrester i drikkevandet adskillige steder på Fyn og Ærø.

Torsdag er det kommet frem, at målinger på fem forskellige vandværker på Ærø har et niveau, der er højere end Miljøstyrelsens anbefaling.

Trods målinger fortsætter vandværkerne med at levere drikkevand til øen, for der er ikke andre muligheder, og drikkevandet er ikke sundhedsskadeligt, forsikrer myndighederne.  

I løbet af august og september har der været lignende problemer på Fyn, hvor en række vandværker er blevet nødt til at lukke. Få overblikket  på kortet:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På tv2fyn.dk har vi samlet ti ting, du formentlig ikke vidste om dit drikkevand:

Drikkevand kan være 10.000 år gammelt

Det meste grundvand er sædvanligvis mellem 5 og 50 år gammelt, når det bliver pumpet op. Nogle steder hentes grundvandet dog fra lag i jorden, der ligger meget dybt, og det kan være mere end 2.000 år gammelt - i nogle tilfælde mere end 10.000 år gammelt. 

 
 

Vand kan ikke blive for gammelt

Vand kan dog ikke blive for gammelt. Lige meget hvor lang tid en flaske vand har stået i køleskabet, er det ikke farligt at drikke, men det smager knap så godt som frisk vand fra hanen.

Du bruger 106 liter vand om dagen

Hver dansker bruger i gennemsnit 106 liter vand om dagen. Langt det meste ryger ud af din bruser eller i toilettet. Kun syv procent bruges til mad og drikke.

Kildevand er 400 gange dyrere end postevand

Du kan købe en halv liter flaskevand til cirka ti kroner. Hvis du i stedet for fylder en flaske fra hanen, koster det cirka tre øre. Derudover er postevand 900 gange mere miljøvenligt end flaskevand.

Den største trussel mod grundvandet

Den største trussel mod grundvandet er forurening fra stoffer, som smides, spildes eller sprøjtes ud på jordoverfladen. I Danmark må man hvert år nedlægge tre boringer på grund af forurening med sprøjtemidler. 

 
 

Drikkevand er et yderst sjældent stof på Jorden

Selv om Jordens overflade er dækket af hav, er vand et yderst sjældent stof på Jorden, da det kun udgør 0,05 procent af Jordens samlede masse. Derudover er kun tre procent af vandet på Jorden ferskvand, mens 97 procent er salt. Af ferskvandet er kun én procent drikkeklar - resten er låst i iskapper og underjordiske reservoirer.

Hver femte menneske får ikke rent drikkevand

Adgang til rent drikkevand er afgørende for sundheden hos mennesker. På nuværende tidspunkt vurderes det, at 20 procent af verdens befolkning ikke har adgang til rent drikkevand. Aldrig før har så mange mennesker haft adgang til rent drikkevand

Så længe kan du overleve uden vand

Et menneske kan leve uden mad i mere end en måned, men kun uden vand i omkring en uge.

33 millioner millarder millarder molekyler

I et glas vand er der 33.000.000.000.000.000.000.000.000 vandmolekyler.

Vandværker må ikke tjene penge

Vandværkerne på Fyn og i resten af landet må ikke tjene penge. Der er tale om non-profit. 

Oversigt

    Oversigt