I det fynske folks tjeneste

Se opskriften: 100 år gamle æbler giver Assens' bedste æblekage

De lokale Ingrid Marie-æbler er hovedingrediensen i den æblekage, der lørdag blev kåret til den bedste til årets Æblefestival i Assens

00:38

Årets vinderkage blev Madam Bundsens Æblekage, som ses til højre på billedet. Video: Sara Fuglsig

 

Siden 9. oktober har Assens stået i æblets tegn.

Den årlige æblefestival betyder, at der de seneste ti dage har været alskens aktiviteter i kommunen, hvor æblerne har stået i centrum.

Det var også tilfældet lørdag eftermiddag i Magtenbølle, hvor festivalens bedste æblekage for sjette år i træk skulle findes. Juryen bestod af Michael Jensen, der har Vissenbjerg Bageri, og Ole Darum Andersen, der til daglig laver maden på Morudgård.

Rå æbler

Og for de to kagekendere var der en særlig ting, de vægtede til årets æblekageprisuddeling. 

- Vi har i år lagt vægt på det rå element i kagerne. Altså "det rå æble", sagde Michael Jensen, inden vinderen blev annonceret. 

Læs også Færre æbler i haver og plantager: Surt at være æbleavler på Fyn i år

Han blev suppleret af sin meddommer.

- Det er måden at servere æbler på lige nu. Æblegrød eller -kompot kan vi få senere hen på sæsonen. Men det er lige nu, de topper, forklarede Ole Darum Andersen.

100 års æblehistorie

Årets vinder blev Rie Nielsen fra Madam Bundsens Have, som er en økologisk oplevelseshave, der ligger i forbindelse med Assens Planteskole.

Haven har omkring 350 gamle æblesorter. Heriblandt Ingrid Marie-æbler, som er hovedingrediensen i årets vinderkage.

Og lige netop den æblesort har stærke forbindelser til Vestfyn. Det var nemlig en skolelærer fra Voldtofte, der omkring 1910 opdagede æblesorten i skolehaven på den lokale skole. Han kaldte æblet Ingrid Marie efter sin afdøde datter. 

Træet står stadig på Høed Gl. Skole. 

 

Madam Bundsens Æblekage (Til seks personer)

1) Skræl seks Ingrid Marie-æbler i en skrællemaskine for at få en lang skræl.

 

2) Placér æblerne på et fad.

 

3) Pisk fløden og sammen med to teskefuld vanille og 200 gram makroner.

 

4) Fyldet puttes i og rundt om æblerne, som pyntes med skrællen.

 

5) Æblekagen toppes af med ribsgele. 

 

 

Ingredienser

 

6 Ingrid Marie-æbler

½ l fløde

200g makroner

2 tsk vanille

En smule ribsgele

 

Kilde: www.madambundsen.dk

02:03

I over en uge har æblerne været i fokus i Assens, hvor den årlige æblefestival bliver afholdt. Lørdag skulle kommunens bedste æblekage findes, og TV 2/Fyn var med til afgørelsen. 

Luk video