1.000 fynboer står uden praktiserende læge

Flere fynboer står uden læge, fordi der ikke er læger nok på landsplan. Nu bliver lægemanglen revet ind i valgkampen.

Det er langt fra alle fynboer, der er tilknyttet en almen praktiserende læge. Ifølge tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har 1.000 fynboer og 117.000 danskere i alt ikke adgang til en læge.

Det tal forventes inden for to år at stige til 300.000, da mange praktiserende læger ikke kan tage flere patienter ind.

På Fyn ser det værst ud i Svendborg og Odense, hvor henholdsvis 68,4 og 68,3 procent af de almen praktiserende læger ikke tager imod nye patienter.

Assens50 procent
Faaborg-Midtfyn40 procent
Kerteminde0 procent
Langeland60 procent
Middelfart33,3 procent
Nordfyns22,2 procent
Nyborg50 procent
Odense68,3 procent
Svendborg68,4 procent
ÆrøFærre end fem praktiserende læger

 

- Vi står over for en kaotisk situation. Det bekymrer os rigtig meget, fortæller praktiserende læge Lars Kensmark, der torsdag på Mai Mercados (K) initiativ mødtes med børne- og socialministeren.

Hendes parti foreslog tidligere på dagen, at der fra 2020 og frem til 2027 uddannes 100 flere læger på hoveduddannelsen årligt.

- Hvis vi vil afhjælpe, at der er for mange, der ikke har en læge, så er vi simpelthen nødt til at få dem (lægerne, red.) uddannet, forklarer Mai Mercado.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) afviser Socialdemokratiets forslag om at indføre tjenestepligt for nyuddannede læger.
Fotograf: Morten Grundholm

Samtidig vil de konservative øge antallet af de såkaldte introduktionsstillinger på almen medicin med 150 årligt som en forudsætning for, at lægerne kan søge de nye hoveduddannelsesstillinger.

- Jeg er ganske lykkelig over at høre, at der er et parti, som ønsker at støtte op omkring, at vi skal have flere praktiserende læger i det danske land, siger Lars Kensmark

Seks måneders tjenestepligt

Det er for uambitiøst, mener folketingskandidat Julie Skovsby (S). Hun ser i stedet, at manglen på læger løses hurtigst muligt.

- Det er ikke ambitiøst nok, fordi vi står med et problem lige her og nu, hvor rigtig mange oplever, at de ikke har deres egen læge tæt på, hvor de bor. 

- Vi ønsker også at øge antallet af hovedstillinger, men 117.000 danskere står i dag uden egen læge og er tilmeldt en udbuds- eller regionsklinik, og det tal vil stige til 300.000 om få år. Derfor skal der gøres noget på den korte bane. Vores forslag er, at vi har seks måneders tjenestepligt i almen praksis for alle nyuddannede læger, fortæller Julie Skovsby.

Julie Skovsby (S) vil bekæmpe den akutte lægemangel ved at bede nyuddannede læger om at tage minimum et halvt år som almen praktiserende læge.
Fotograf: Morten Grundholm

Oversigt

    Oversigt