I det fynske folks tjeneste

1200 kilometer i sadlen for integration

Lørdag starter Tour de France, men her på Fyn kan vi også være med, når det gælder om at træde hårdt i pedalerne. De fynske cykelhold knokler dog hverken for supertider eller bjergtrøjer - men for fornøjelse og integration.

1 af 3

Klokken otte lørdag morgen troppede hovedparten af deltagerne fra Team Odense Integration op ved Bazaren i Odense for at deltage i en varm træningstur på 115 kilometer.

Hård træning

- Vores motto er, at vi kører ikke for tiden, men vi kører med tiden. Vi hygger os, fortæller historier og lærer hinanden at kende, siger Sidy Badji, der er med i den femmands store styregruppe for Team Odense Integration.

Ingen af deltagerne har cykelerfaring, og i månedsvis har de trænet for at komme i form.

1. august går det løs med en uges Danmarkstur på 1200 kilometer. Første stop er Dybbel Mølle og herefter går turen over Esbjerg, Viborg, Århus, Kalundborg, Faxe, Roskilde og ender med en tur i Folketinget i København.

- Ved hver by vil vi stille os op og fortælle om vores projekt, om integration og om dansk kultur til både danskere og indvandrere, fortæller Knud Vilstrup fra styregruppen.

Ni nationer

Holdet består af 15 danskere og 15 ryttere med anden etnisk baggrund - i alt er ni forskellige nationaliteter repræsenteret på holdet.

- Vi har deltagere fra Grønland og fra Somalia, så vi er nærmest repræsententeret fra Nord- til Sydpolen, siger Halil Özsari, der har tyrkisk baggrund, men har boet 30 år i Danmark.

Og efter de mange timer på landevejene er holdet blevet rystet sammen på tværs af de etniske forskelle.

- I stedet for at snakke om hinanden, så snakker vi nu med hinanden. Det startede med cykling, men snakker vi om alt lige fra politik til VM i fodbold, siger Halil Özsari.

Cykelryttere med tørklæder

Cykelrytterne håber, at deres eksempel på integration kan blive til inspiration fra andre rundt omkring i landet.

- Det er jo nærmest historisk at tre kvinder med tørklæder kaster sig op på en racercykel og cykler Danmark rundt. Vi håber, at det kan bane vejen for andre, og at andre får lyst til prøve noget lignende, siger  Asmaa Abdol-Hamid, der er tidligere Folketingskandidat for Enhedslisten, men nu træder med i pedalerne hos Team Odense Integration.

Turen er blandt andet sponsoreret af Arbejdernes Landsbank og Odense Kommune.

Læs mere om Team Odense Integration