I det fynske folks tjeneste

1.309 fik afslag: Fire gode råd til afviste studerende

Natten til fredag fik håbefulde, kommende studerende besked om, hvorvidt de var blevet optaget på drømmeuddannelsen. 1.309 fynboer blev skuffede, men der er råd at hente fra Studievalg Fyn.

00:28

Signe Halstrøm havde søgt ind på fysioterapeutuddannelse, men blev ikke optaget. Derfor søgte hun vejledning ved Studievalg Fyn. Video: Mie Flyttov

Flere end 10.000 kommende studerende ventede ved e-Boksen torsdag ved midnatstid. Da tikkede svaret fra uddannelserne ind, og langt de fleste blev optaget på yndlingsstudiet. Alligevel har de fynske uddannelser i år afvist i alt 1.309 personer. 

Læs også Studerende venter på svar: Færre optages på fynske uddannelser

Der er dog ikke nødvendigvis nogen grund til at grave sig ned i et år og krydse fingre for, at adgangskravene til drømmeuddannelsen bliver lettere næste år.

Leder af Studievalg Fyn, Peter Præstgaard, giver her fire gode råd til studerende, der fik afslag.

- Find for det første ud af, hvilke årsager der kan være til, at du ikke er blevet optaget. Har du et snit, der er meget tæt på, er det jo ikke urealistisk at komme ind en anden gang. Måske kan du kvalificere dig via kvote 2. Få tjekket op på det som det allerførste. 

Læs også Syv fynske uddannelser har kun optaget mænd

- Overvej dernæst, om du skal forfølge den her drøm - om den er realistisk eller ej. Hvis ikke den er realistisk, er det ind og kigge ledige pladser og se, om der kan være noget, siger Peter Præstgaard.

Overvej en erhvervsuddannelse

For alle de studerende, der ikke er optaget på en uddannelse, vil der være mulighed for at søge ind på uddannelser, hvor der er ledige pladser. Du finder oversigten over uddannelser med ledige pladser her.

- Er der ledige pladser, du kan være interesseret i, skal du som det tredje have dem søgt. Der er forskellige tidsfrister i august, og dem skal du selvfølgelig have styr på, fortæller Studievalg Fyns leder.

- Det sidste råd er at kigge i retning af erhvervsuddannelserne. Har du evner til en lidt mere praktisk anlagt uddannelse, er der mange gode uddannelsesmuligheder og tilsvarende gode jobmuligheder.