15-årig sagde undskyld til Jeginds mand

Den dømte dreng drømmer om et liv som tømrer, men han skal tilbringe ti måneder på lukket institution. Han undskyldte over for sine ofre i Retten i Odense.

Med et synderegistret, der sjældent er set længere, blev en 15-årig dreng ved Retten i Odense tirsdag idømt ti måneders ophold på en lukket instiution.

Den 15-årige blev dømt for et uhyre brutalt overfald på rådmand Jane Jeginds mand, Lars Møllerhøj, og en kioskejer på Højstrupvej, der også blev udsat for røveriforsøg. 

Det hjalp ikke, at han sagde undskyld til de ofre, han havde overfaldet. Heller ikke hans bøn om at blive forsynet med fodlænke og en opsynsværge kunne dommeren efterkomme.

Den 15-årige fortalte ret nøgternt om de to episoder uden de store følelsesmæssige udsving.

Han var påvirket af stoffer, da han slog Lars Møllerhøj ned og erkendte i retten, at han havde misforstået situationen. Han troede, at Møllerhøj var fulgt efter pigerne for at fotografere dem.

Manglede penge

Tilsvarende var overfaldet og røveriforsøg et udslag af, at den 15-årige manglede penge.

- Man kan ikke leve af 124 kroner om ugen, som jeg får på institutionen Den Flyvende Hollænder, når man ryger en pakke cigaretter om dagen, sagde han i retten.

Afdækningen af den 15-åriges personlige forhold var en trist gennemgang af institutionenophold, en dreng, der ikke ville tage sin medicin for ADHD, som lider af personlighedsforstyrrelse, mangler empati, er hævngerrig og får raserianfald og desuden ikke ønsker at samarbejde med de psykiatere, der har undersøgt ham.

Den korte konklusion hos behandlersystemer er, at han er farlig både for sig selv og sine omgivelser.

Han kan ikke bo hjemme. Han har flere gange rømmet de institutioner, han var anbragt på, og han er blevet tæsket, da han ikke længere ville sælge stoffer i Ishøj, hvor hans familie oprindelig boede.

De flyttede siden til Køge, da han angav banden til politiet.

I retten talte den 15-årige flere gange om sine ønsker til fremtiden. Han håbede at kunne tage en tømreruddannelse og har flere gange været i praktik, men det blev aldrig rigtig til noget, fordi han så rømmede de instituioner, han var anbragt på.

Den 15-årige anbringes formentlig på den lukkede instituion Stevnsfortet, der bidrog til den 15-åriges skudmål med en forholdsvis positiv udtalelse.

Her har han siddet i varetægtsperioden på to måneder.

- Han er velsoigneret, god til at fortælle, når han er udfordret. Han har selv ønsket at blive medicineret for sin ADHD, og han er god til at samarbejde og undskylde, lød en del af en omfattende redegørelse fra institutionen.

Stevnsfortet slog dog også fast, at grunden til, at han tilsyneladende trives bedre på institutionen, er faste rammer, og fordi de unge på institutionen er mandsopdækket.

Ved placering i en åben institution vil han ryge tilbage i sine gamle mønstre.  

Og den anbefaling rettede domsmandsretten sig altså efter.

 

 

Oversigt

    Oversigt