I det fynske folks tjeneste

15-årige må servere alkohol, men ikke købe: - Det er absurd

Politiet vil forbyde unge under 18 år på de fynske diskoteker. Ny lov giver dem samtidig lov til at servere alkohol. Absurd, mener Lægeforeningen.

01:37

Som TV 2/FYN kunne fortælle torsdag , opfordrer Fyns Politi de fynske kommuner til at lave regler, så unge under 18 år ikke må komme ind på øens diskoteker. Desuden må de kun være på caféer og værtshuse, der serverer mad, til klokken 23.  

Paradoksalt nok sker det samtidig med, at en ny restaurationslov giver unge helt ned til 15-års-alderen lov til at servere øl og spiritus på caféer og restauranter indtil klokken 22. 

Læs også Slut med 16-årige på fynske diskoteker

- Grundlæggende set er det et signal fra samfundets side om, at det kan godt være, det er forbudt nogle steder, men mere forbudt er det heller ikke, for man kan i virkeligheden servere det. Det er altså en svær skillelinje, når man er 15 eller 16 år. Jeg synes, det virker nærmest absurd, siger Michael Dupont, der er næstformand i Lægeforeningen, til TV 2/FYN.

Han frygter, at der kommer et tiltagende forbrug af alkohol og spiritus blandt unge på 15 og 16 år.

- Det største sundhedsmæssige problem i forhold til alkohol er, at forbruget er ret stort lige i den årgang, og det går stik imod den tendens, at man skulle reducere forbruget i den årgang, fortæller han.

Han bakkes op af Barbara Schultz, der er medlem af bevillingsnævnet i Nyborg.

- Moral er godt, og dobbeltmoral er dobbelt så godt, så det giver absolut ingen mening, siger Barbara Schultz.

Hun undrer sig over, at regeringen og Dansk Folkeparti har lempet reglerne, så de helt unge må servere alkohol.

- Det er simpelthen et forkert signal at sende, fortsætter hun. 

00:33 Luk video

Også Børnerådet, Kræftens Bekæmpelse og vin- og spiritusbranchen advarer imod at lade de helt unge servere alkohol. Hos Venstre ser man dog ingen problemer i at lade unge ned til 15-års-alderen servere alkohol nogle steder.

- Unge under 18 år må servere øl eller spiritus på steder, som har til hovedformål at servere mad. Det betyder, at de unge må servere en øl til en pizza på et pizzeria eller et glas vin til noget mad på en restaurant, siger folketingsmedlem Jane Heitmann (V).

- Det er vigtigt at holde fast i, at de unge skal være under opsyn af en voksen, fastslår hun.

Selv om de unge er under opsyn, mener Lægeforeningen, at det er unødvendigt at friste med alkohol. 

Læs også Unge forbydes adgang til bylivet: - Det er naivt

- Hvis du står der som 15-16-årig og har adgang til alkohol, er det altså at friste folk over evne, siger Michael Dupont.

Hos brancheforeningen Horesta ser man sund fornuft bag den nye lovgivning.

- Paradokset for mig er ikke, at de unge, som er ansat i en ansvarlig virksomhed, må servere alkohol, når de er 15 år og på arbejde. Det har de måttet på tankstationer, i kiosker og i supermarkeder igennem lang tid, så det er vel i bund og grund en slags ligestilling, der er sket på arbejdspladserne, siger Lars Børsting, der er formand i foreningen Horesta Natteliv.