I det fynske folks tjeneste

19-årig gymnasieelev bliver minister for en dag

Onsdag samler gymnasieelever ind til unge i Sierra Leone på årets Operation Dagsværk.

Udviklingsminister Christian Friis Bach er rejst til Afghanistan, men ministerstolen kommer ikke til at stå tom. Han har nemlig fundet en afløser til posten.

I anledningen Operation Dagsværks årlige kampagne bliver 19-årige Amalie Kæseler Akselsen fra Odense Katedralskole udviklingsminister for en enkelt dag.

Onsdag arbejder gymnasieelever over hele landet for at tjene penge til unge i udviklingslandene. Og den nye minister kan spæde i med en dagsløn på 500 kroner.

- Jeg har formuleret en række opgaver til min ministervikar, som jeg forventer, at hun får løst i løbet af dagen, skriver udviklingsminister Christian Friis Bach i en pressemeddelelse.

- Hun skal finde svar på en række af den slags dilemmaer, man kan komme ud for som ansvarlig for den danske udviklingsbistand på 16 milliarder kroner til verdens fattigste lande.

Amalie Kæseler Akselsen skal blandt andet komme med et svar på, hvad hun vil gøre, hvis Uganda indfører dødsstraf for homoseksualitet - skal støtten til Uganda i så fald stoppes?

Indsamlingen fokuserer i år på at forbedre forholdene for lokalsamfundene i Sierra Leones fattige diamantområde.

Og derfor skal hun også svare på, hvad Operation Dagsværk ville gøre, hvis de tre dage før kampagnestart fik et tip om, at der er mistanke om korruption hos den lokale partner i Sierra Leone, der står til at modtage bidraget fra årets kampagne?

- Jeg ser frem til at være minister for en dag. Det lyder spændende, men udfordringen og dilemmaerne skræmmer mig ikke, og jeg kan vel altid ringe til Friis Bach og få et godt råd, lyder det fra Amalie Kæseler Akselsen.

Ministervikarens overvejelser og bud på løsninger på disse og andre dilemmaer vil løbende blive offentliggjort og diskuteret på Operation Dagsværks Facebook-side.

Læs mere om Operation Dagsværk